Business Internaţional

Murdoch, foarte aproape sa puna mana pe Wall Street Journal

18.07.2007, 19:27 17

News Corp a ajuns luni la o intelegere de principiu cu Dow Jones privind achizitia companiei pentru pretul initial de 3,6 miliarde de euro (5 mld. dolari). Intelegerea asteapta aprobarea intregului comitet director al companiei, au declarat apropiati ai familiei Bancroft, care controleaza publisherul, scrie Wall Street Journal
Este posibil acestea sa fie ultimele runde de negocieri. Printre cei prezenti la negocieri se numara directorul executiv Richard F. Zannino, consilierul companiei si doi directori independenti. Mogulul media Rupert Murdoch, care detine News Corp, a reusit sa mentina pretul oferit initial de 43,5 euro pentru o actiune, reprezentand peste 67% fata de valoarea de piata din momentul ofertei, dezmintind astfel zvonurile conform carora ar fi crescut pretul pentru a grabi aprobarea ofertei.
Potrivit participantilor la intalnire, Murdoch a anuntat numirea in comitetul executiv al News Corp a directorului editorial al Dow Jones, Paul Steiger.
Intelegerea se va lovi de cel mai mare obstacol de pana acum, aprobarea familiei Bancroft, ce detine 64% din compania Dow Jones si a carei pozitie nu este inca sigura, a declarat Zannino.
Unii membri ai familiei sunt inca reticenti vanzarii companiei catre News Corp. Murdoch detine peste 110 ziare, studiouri de film si televiziune si reteaua Fox News. The Wall Street Journal este al doilea ziar ca tiraj din Statele Unite, si daca ar ajunge sub controlul News Corp, i-ar oferi lui Murdoch o putere extraordinara asupra stirilor financiare din Statele Unite, precum si acces la materialele necesare pentru deschiderea unui nou post de televiziune Fox Business, a carui aparitie a fost anuntata pentru toamna acestui an.
Michael Elefante, reprezentantul familiei Bancroft, a anuntat ca va prezenta familiei oferta finala la intalnirea stabilita pentru data de 19 iulie. Decizia acestora este asteptata saptamana viitoare.
Cu toate acestea, membrii familiei Bancroft au in continuare pareri impartite privind vanzarea companiei. In timp ce unii sunt de acord cu vanzarea catre News Corp, altii inca mai cauta alternative.
Christopher Bancroft, in varsta de 55 de ani, este reprezentant legal al familiei si controleaza 15% din actiunile companiei. In ultimele saptamani, el a contactat numeroase fonduri de investitii in incercarea de a cumpara suficiente actiuni pentru a bloca tranzactia.
Leslie Hill a facut presiuni asupra familiei sa se intalneasca cu mogulul supermarketurilor Ron Burkle, care are o propunere alternativa vanzarii catre News Corp. Mama lui Leslie, Jane Cox MacElree, este reprezentanta a unui numar de actionari ce detin 15% din companie. Reticenta News Corp de a ridica pretul oferit este alt factor ce ar putea intari opozitia familiei. Conform unor surse apropiate familiei Bancroft, unii directori ai Dow Jones au sperat ca pozitia nesigura a familiei in ceea ce priveste vanzarea sa il determine pe Murdoch sa creasca pretul oferit pentru actiunile companiei.
Luni, pretul actiunilor Dow Jones a scazut cu 39 de eurocenti la bursa din New York, ajungand la valoarea de 41,35 de euro inainte de inchiderea bursei. Tranzactiile ulterioare au determinat o crestere de 36 de eurocenti.
Reporterii Wall Street Journal au absentat de la munca in data de 28 iunie in semn de protest fata de vanzarea companiei.
Sindicatul Independent Association of Publishers' Employees (IAPE), ce reprezinta peste 2.000 de angajati din cadrul companiei Dow Jones, au facut la randul lor apel catre Warren Buffet si la grupul de investitii The Yucaipa Companies din Los Angeles conduse de Ronald Burkle pentru a explora oferte alternative pentru preluarea companiei.
Steven Yount, presedintele IAPE, a declarat ca "sindicatul nostru spera ca familia Bancroft va realiza ca vanzarea companiei nu este necesara. Cu toate acestea, in cazul in care familia hotaraste vanzarea companiei, consideram ca exista alternative mai bune decat News Corp. si consilierii sai vor continua sa caute investitori viabili. Suntem siguri ca exista investitori care se vor alatura efortului angajatilor Dow Jones pentru mentinerea independentei editoriale si integritatii informatiilor oferite de catre Dow Jones prin intermediul publicatiei The Wall Street Journal".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO