Business Internaţional

Murdoch ia din nou in vizor piata televiziunii cu plata din Europa

02.07.2008, 16:04 15

Ultima data cand a cheltuit sume foarte mari pentru a intra pe piata europeana a televiziunii cu plata, News Corp. a pierdut miliarde de dolari. Acum, conglomeratul media priveste din nou catre acest domeniu, scrie The Wall Street Journal.
Intr-o miscare care ar putea extinde semnificativ responsabilitatile lui James Murdoch, fiul cel mic al presedintelui Rupert Murdoch, News Corp. ia in calcul depunerea de oferte pentru doi jucatori importanti de pe pietele lor locale de televiziune cu plata, Premiere din Germania si Digital+ din Spania, conform unor surse familiare cu situatia. Cele doua companii ar putea costa impreuna peste 4 miliarde de euro (6,3 miliarde de dolari), spun analistii.
Daca News Corp. isi va pune planul in actiune, miscarea ar reprezenta o schimbare semnificativa de directie in Europa pentru compania cu sediul in New York. Germania este de mult timp o zona exclusa pentru News Corp., care a pierdut peste
2 miliarde de euro acolo cu sase ani in urma in legatura cu investitia sa in Kirch Group, o companie media si un important furnizor de televiziune cu plata care a intrat in faliment.
Acum, in conditiile in care serviciile de televiziune digitala reduc ponderea televiziunii traditionale, directorii News Corp. privesc din nou catre uriasa piata de televiziune a continentului. In ultimele sase luni, News Corp. a acumulat o participatie de 25,01% in cadrul Premiere si ar putea depune o oferta pentru intreaga companie, conform unei persoane familiare cu situatia. Chiar daca News Corp. nu va depune o oferta, aceasta doreste sa-si instaleze proprii manageri in cadrul companiei, spune persoana respectiva.
In Spania, conglomeratul media Prisa ia in considerare vanzarea diviziei sale Digital+, unul dintre cei mai mari broadcasteri prin satelit ai tarii. Procesul de vanzare ar putea incepe pana la sfarsitul lunii iulie, spun surse familiare cu situatia. Printre alti posibili ofertanti se numara compania franceza Vivendi si grupurile spaniole de telecomunicatii Cableuropa, care opereaza sub numele de ONO si Telefonica. ONO si Telefonica au refuzat sa comenteze.
O persoana apropiata de conducerea News Corp. a declarat ca miscarile nu sunt iminente si ca nu exista nici un fel de siguranta ca News Corp. va incerca sa achizitioneze vreuna din aceste companii. O purtatoare de cuvant a companiei a declarat ca aceasta nu comenteaza pe marginea speculatiilor.
Daca News Corp. va achizitiona Digital+ sau Premiere, companiile achizitionate ar cadea sub responsabilitatea lui James Murdoch, director de operatiuni pentru Europa si Asia in cadrul companiei. Vazut de cei mai multi ca mostenitor al tatalui sau in cadrul companiei, James Murdoch, 35 de ani, si-ar putea intari reputatia de lider dezvoltand cele doua companii dupa cum a dezvoltat broadcasterul britanic British Sky Broadcasting Group, pe care l-a condus din 2004 pana la sfarsitul anului trecut. News Corp. detine 39% din actiunile BskyB.
Dezvoltarea operatiunilor celor doua companii nu ar fi o sarcina foarte usoara. Televiziunea cu plata nu este foarte populara in Spania, iar in Germania pirateria in acest domeniu este foarte dezvoltata. Desi audientele solide din Europa sunt atragatoare, investitiile ar putea lasa News Corp. mai putine fonduri de cheltuit pe piete cu un ritm mai rapid de dezvoltare ca India.
Din cauza preturilor foarte ridicate, companiei lui Murdoch i-ar putea fi insa greu sa achizitioneze ambele companii.
In cazul Premiere, News Corp. s-a folosit pana acum de participatia detinuta pentru a numi doi dintre "locotenentii" lui James Murdoch in cadrul boardului acesteia in aceasta luna: CEO-ul Sky Italia Tom Mockridge si Mark Williams, directorul financiar al News Corp. pentru Europa si Asia. Nu este clar cum va controla News Corp. managementul Premiere. Cu numai doua persoane in cadrul boardului, aceasta nu poate forta demiterea CEO-ului Michael Bornicke.
"Nu este posibil in acest moment" ca directorii News Corp. sa conduca firma", a declarat Torsten Fricke, purtator de cuvant al Premiere. Daca participatia sa va trece de 30%, News Corp. va fi obligata conform legislatiei germane sa depuna o oferta pentru intreaga Premiere.
Recent, un potential obstacol in calea unei oferte pentru Premiere a cazut. Uniunea Europeana a dat unda verde News Corp. sa achizitioneze compania cu conditia ca si altor operatori sa li se permita sa utilizeze platforma de satelit a Premiere.
Cu 2,1 milioane de abonati, Digital+ este unul din cei mai importanti operatori de televiziune cu plata din Spania. Industria se dezvolta, insa, intr-un ritm lent, iar majoritatea spaniolilor sunt reticenti fata de ideea de a plati pentru televiziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO