Business Internaţional

Nemtii au renuntat la lupta pentru achizitionarea Bursei de Valori din Londra

08.03.2005, 00:00 12

AcTiunile Bursei de Valori din Londra au scazut cu 11% dupa ce bursa germana a abandonat oferta de preluare a Bursei din Londra, in valoare de 1,3 mld. lire sterline (circa 1,9 mld. euro).


In cursul zilei de duminica bursa nemteasca a abandonat oferta de 0,53 lire sterline (aproximativ 0,77 euro) pentru o actiune a Bursei din Londra, cedand presiunilor actionarilor. Retragerea Bursei din Frankfurt lasa Euronext ca singur potential ofertator pentru Bursa de Valori din Londra.


"Intrebarea este daca Euronext va mai inainta oferta", a afirmat Angela Knight, director general al Association of Private Client Investment Managers and Stockbrokers, ai carei membri detin 20% din capitalul Bursei Londra.



"Actionarii vor dori sa vada cum Bursa din Londra isi va majora pe cont propriu pretul actiunilor", a continuat Knight.



Euronext, care nu a facut nici o oferta pentru preluarea Bursei de Valori din Londra, "a luat nota de pozitia Bursei din Frankfurt", a afirmat purtatoarea de cuvant a companiei, Antoinette Darpy. "Nu dorim sa facem comentarii in acest moment". In Paris, actiunile Euronext au urcat cu 6,1%, pana la valoarea record de 30,23 euro.



Bursa din Frankfurt mareste miza



Oferta Bursei din Frankfurt pentru Bursa de Valori din Londra a fost a doua incercare in cinci ani a directorului general Werner Seifert, de cumparare a bursei londoneze pentru a micsora costurile si a sustine veniturile. Oferta din anul 2000 a esuat dupa ce actionarii Bursei de Valori din Londra nu au fost de acord cu planurile de concentrare a tranzactiilor cu actiuni din domeniul tehnologic in Frankfurt.



Bursa de Valori din Londra, condusa de Clara Furse, este cel mai mare operator bursier al Europei bazat pe valoarea de 2.700 de miliarde de dolari (aproximativ 2.046 miliarde euro) a companiilor tranzactionate, inclusiv Vodafone Group, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume; BP, cea mai mare companie petroliera a Europei, si HSBC Holdings, banca cea mai mare a Europei ca valoare de piata. Pe platforma Bursei din Frankfurt se tranzactioneaza companii in valoare de 1.100 miliarde de dolari (aproximativ 833,6 miliarde de euro).



Pretul actiunilor Bursei din Frankfurt a crescut cu 2,3%, atingand un nivel record de 59,72 euro/actiune, valoarea companiei ajungand astfel la 6,6 miliarde de euro.



Werner Seifert a lasat o usa deschisa pentru reinnoirea ofertei. El a spus: "Noi continuam sa credem ca actionarii, emitentii, investitorii si intermediarii vor beneficia cu totii de pe urma consolidarii peisajului investitional asa cum s-a incercat prin oferta noastra."



David Slager, manager la Atticus Capital care detine 5,6% din actiunile bursei germane, descrie decizia de retragere ca "o decizie foarte buna pentru actionari". El continua: "Aceste tranzactii mari sunt motivate de comisioane generoase pentru bancheri si de dorinta managementului de a construi imperii de multe ori in detrimentul actionarilor."



Bursa germana a accentuat faptul ca suma distribuita actionarilor va fi "substantiala". Surse din interior au sugerat ca aceasta ar putea veni printr-o rascumparare de actiuni ori printr-un dividend special. Astfel, daca Euronext va face o oferta, este probabil ca bursa din Germania sa reintre in competitie cu o oferta finantata prin imprumuturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO