Business Internaţional

Nici BCE nu mai stie ce vrea: dolarul mai castiga o batalie pe seama unor declaratii confuze

23.11.2005, 20:01 13

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a revenit pe parcursul zilei de luni asupra declaratiei cu privire la planul de a majora rata dobanzii de referinta, facute in cadrul unei conferinte bancare la Frankfurt.

El a precizat, de aceasta data, ca nu a sustinut, cu siguranta, ca BCE va decide o serie de majorari ale ratei dobanzii de referinta, relateaza International Herald Tribune.

BCE a mentinut rata dobanzii fixa la 2% incepand cu luna iunie a anului 2003 si nu a majorat-o de mai bine de cinci ani. In acelasi timp, americanii au majorat-o de la 2,25% la 4%, ceea ce a facut ca moneda americana sa fie mai atractiva pentru investitori.

La auzul declaratiei facute de presedintele BCE, saptamana trecuta, economistii erau siguri ca nivelul ratei dobanzii de referinta va creste cu cel putin 25 de puncte procentuale, pana la un nivel de 2,25%.

Bloomberg vorbeste, de asemenea, de o apreciere a dolarului in fata monedei japoneze pana aproape de un nivel record al ultimilor doi ani.

Aprecierea se datoreaza, in primul rand, estimarilor optimiste ca rata dobanzii de referinta din Statele Unite va creste, pe parcursul anului viitor, mult mai repede decat in Japonia sau Europa.

Cresterile ratei dobanzii de referinta practicate de Rezerva Federala a Statelor Unite a sustinut evolutia pozitiva a dolarului in comparatie cu cea a monedei europene si a yenului pe parcursul primelor trei trimestre ale acestui an. Presedintele Bank of Chicago, Michael Moskow a declarat, luni, ca banca centrala a Statelor Unite ar putea fi nevoita sa majoreze din nou nivelul costurilor imprumuturilor, chiar si dupa momentul in care rata dobanzii de referinta atinge un nivel in care nici nu incurajeaza, nici nu impiedica cresterea economica a tarii.

Economistii se asteapta ca banca centrala americana sa majoreze rata dobanzii de referinta de cel putin inca doua ori pana in luna martie a anului viitor. Ea ar putea atinge, atunci, nivelul de 4,5%. Michael Woolfolk, strategist in cadrul Bank of New York, s-a declarat increzator ca aceste cresteri vor sprijini in continuare aprecierea dolarului.

Dolarul a urcat de la 1,1726 dolari pentru un euro la 1,1710 dolari pentru un euro.

"Sentimentul de a cumpara euro in defavoarea dolarului a scazut din intensitate, dupa ce Trichet s-a aratat sceptic in privinta unei serii de cresteri ale ratei dobanzii de referinta in cadrul Uniunii Europene", a declarat Minoru Shioiri, senior manager la Mitsubishi UFJ Securities, unitatea din Tokio a Mitsubishi UFJ Financial Group.

Dolarul s-a apreciat si in fata monedei japoneze, de la 119,04 yeni pentru un dolar la 119,28 yeni pentru un dolar. Indicele ratelor de schimb valutar al Bank of Japan, care masoara valoarea yenului in comparatie cu monedele nationale ale altor 15 tari, a inregistrat, pe parcursul zilei de luni, cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani.

Fed a ridicat nivelul ratei dobanzii de referinta de 12 ori incepand cu luna iunie a anului trecut, pana la 4%, in timp ce Banca Japoniei mentine, in continuare, rata dobanzii aproape de zero. Politicienii japonezi, dimpotriva, fac presiuni asupra BOJ (Bank of Japan) sa intarzie orice crestere a ratei dobanzii de referinta pana in momentul in care este eliminata deflatia.

Magnus Prim, specialist in probleme monetare, apreciaza ca moneda americana ar putea urca pana la 120 de yeni pentru un dolar si 1,16 dolari pentru un euro pana la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO