Business Internaţional

Noi factori ce contribuie la cresterea economiilor

16.10.2006, 17:44 67

Faptul ca sectorul de cercetare si dezvoltare (R&D) contribuie substantial la dezvoltarea economica a SUA este un lucru evident de mult timp. Dar acum, cei care lucreaza in acest domeniu au declarat ca pot masura acest lucru, scrie The Wall Street Journal Europe.
Noile informatii, parte a efortului de a evidentia rolul cunostintelor creative in bunastarea americanilor, ajuta la explicarea faptului ca economia tinde sa se extinda mai repede decat contributiile de capital si munca luate independent, un puzzle ce a fost subiectul castigatorului premiului Nobel pentru cercetare.
In sistemul curent de masurare a PIB-ului, sectorul R&D este catalogat la categoria cheltuieli intermediare. Sub noua abordare dezvoltata de Departamentul de Comert al Biroului de Analiza Economica si Fundatia Stiintelor Nationale, cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare sunt privite ca o investitie de capital, precum costurile necesare unui utilaj sau unei cladiri de birouri.
Masurand astfel, sectorul de cercetare si dezvoltare a reprezentat 7% din cresterea economica dintre anii 1995 si 2002, cu putin mai mult fata de cei 4% dintre anii 1959 si 1994. Restul provine de la extinderea fortei de munca, cresterea capitalului si alti factori. Acest sector depaseste cu mult contributia de 2% a investitiilor in cladiri si fabrici in timpul perioadei 1959-2002.
Tratand sectorul R&D ca pe o investitie, ar putea aduce o crestere de 3% a economiei si rate de economisire ale tarii cu 2 procente mai mari. "Economia americana ar putea fi cu sute de miliarde de dolari mai mare decat am calculat pana acum", spune ministrul american al comertului, Carlos Gutierrez.
Orice crestere a productivitatii care nu poate fi explicata ca urmare a folosirii capitalului si a muncii se numeste "productivitate multifactor", dupa Robert Solow, economist castigator al premiului Nobel, considerat parintele teoriei moderne a dezvoltarii.
Din 1959 pana in 2002, acest factor a fost responsabil pentru 20% din cresterea economica a SUA. Din 1995 pana in 2002, cand cresterea productivitatii a accelerat, aceasta a ajuns pana la 33%. Luarea in calcul a sectorului R&D ar putea explica o cincime din factorii inca necunoscuti care duc la cresterea productivitatii. Sugereaza faptul ca firmele au investit mai mult decat au aratat datele oficiale, un semn bun pentru viitoarea crestere economica. "Scaderea brusca a investitiilor nu este asa de drastica, cum s-ar fi crezut inainte sa vada aceste cifre", spune Dale Jorgenson, profesor de economie la Universitatea din Harvard.
Paul Romer, profesor de economie la Stanford Business School, a spus ca, cu cat devin mai bune masuratorile sectorului de cercetare si dezvoltare, cu atat mai bine isi dau seama economistii si formatorii de politici economice ca alti factori pot fi mai importanti. "Daca te uiti de ce am avut o productivitate atat de mare in retail, vei vedea o serie de factori insesizabili care nu sunt inregistrati ca facand parte din sectorul de cercetare si dezvoltare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO