Business Internaţional

Numarul miliardarilor rusi s-a injumatatit, criza decimand averile oligarhilor care au prosperat in ultimii ani

15.02.2009, 17:09 17

Numarul miliardarilor in dolari care locuiesc in Rusia s-a redus la 49, de la 101, cati apareau in clasamentele de profil cu un an in urma, pe fondul scaderii preturilor activelor si al crizei financiare internationale care a adus tara in pragul recesiunii dupa aproape un deceniu de crestere economica, scrie Bloomberg.

Presedintele bancii Troika Dialog, Ruben Vardanian, Serghei Polonsky, fondatorul companiei de imobiliare Mirax Group, Chalva Tchigirinski de la Sibir Energy si Alexander Mamut, unul dintre actionarii companiei miniere Polymetal, se numara printre cei 51 de miliardari rusi care si-au pierdut acest statut in urma crizei financiare, potrivit revistei locale Finans.
Averea celor mai bogati zece oameni ai Rusiei a scazut cu aproape 66%, ajungand la un total de 75,9 miliarde de dolari (58,9 miliarde de euro) de la ultimul studiu elaborat de Finans, rivala revistei americane Forbes.
Pretul petrolului de tip Ural, cel mai profitabil produs de export al economiei ruse, s-a redus cu 51%, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2008, ajungand la un pret de 44,39 dolari (34,46 euro)/baril.
Actiunile listate la bursa ruseasca Micex au pierdut aproape 57% in ultimul an, iar rubla s-a depreciat cu 29% in raport cu dolarul american, pe fondul declinului economic global care a scazut cererea pentru energia si metalele pe care le exporta Rusia.
Cei mai bogati oameni de afaceri rusi sunt nevoiti sa garanteze cu o parte din averi pentru a obtine asistenta financiara din partea statului sau renunta la imperiile pe care le-au construit pentru a-si plati datoriile acumulate la bancile straine, dupa ce, in ultimii trei ani, companiile din Rusia si-au triplat creditele la banci din afara tarii.
Oleg Deripaska, 41 de ani, fondatorul United Rusal, compania cu cea mai mare productie de aluminiu la nivel mondial, se afla in fruntea clasamentului celor de la Finans in 2008, cu o avere de 40 de miliarde de dolari (31 mld. euro).
In luna octombrie anul trecut Deripaska a fost nevoit sa cedeze bancilor actiunile pe care le detinea la producatorul de componente auto Magna International din Canada si la compania germana de constructii Hochtief, dupa ce titlurile celor doua firme au pierdut mai mult de jumatate din valoarea lor de piata. Finans nu a precizat cati bani detine in prezent omul de afaceri rus.
Fostul miliardar rus Tchigirinsky a izbucnit in ras atunci cand a fost intrebat cum s-a simtit dupa ce a aflat ca nu a mai reusit sa ocupe niciun loc in topul revistei Finans. "Nimeni nu stie cine va ramane pe lista si cine va fi exclus", a declarat Tchigirinsky.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO