Business Internaţional

Obama trage semnalul de alarmă: Din cauza datoriei publice, SUA pot arunca în aer sistemul financiar mondial

Autor: Alexandru Stefan Matei

14.06.2011, 17:39 787

Preşedintele american Barack Obamaa avertizat că lumea riscă să se confrunte cu o nouă crizăfinanciară dacă Congresul nu va majora limita la care poate ajungedatoria naţională, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

"Încrederea totală în StateleUnite este fundaţia nu doar a stilului nostru de viaţă, ci şi asistemul financiar mondial. Riscăm să avem o nouă criză financiarădacă forţăm nota", a spus preşedintele american despre disensiuniledintre democraţi şi republicani cu privire la majorarea pragului lacare poate ajunge datoria publică a SUA.

Guvernul american a atins pe 16mai limita până la care se poate împrumuta, de 14.300 de miliardede dolari. Trezoreria americană a reuşit prin măsuri extraordinareprecum sistarea investiţiilor în fondurile de pensii să asigurefinanţarea guvernului, dar acestea ajung doar până la data de 2august, după care Statele Unite riscă să intre în incapacitate deplată.

Iritaţi pentru că nu acceptăreducerile de cheltuieli propuse de ei, o parte din republicanispun că guvernul ar trebui să intre câteva zile în default pentrua-i învăţa pe democraţi minte, dar economiştii îi avertizează că oastfel de situaţie ar putea fi dezastroasă nu numai pentru SUA, câtşi pentru întregul sistem financiar mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO