Business Internaţional

OCDE prevede cea mai alerta crestere economica din 4 ani pentru membrii sai

12.05.2004, 00:00 17

Cele mai bogate economii de pe glob urmeaza sa avanseze, in 2004, in cel mai alert ritm din patru ani, si, desi inflatia va fi tinuta sub control, ratele dobanzilor ar trebui sa revina la niveluri mai normale, a apreciat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citata de Reuters.
In raportul semestrial privind perspectivele economice ale celor 30 de state membre, OCDE a estimat ca redresarea economiei globale a devenit "solida si sustenabila", evidentiind totodata revirimentul investitiilor si al cheltuielilor pentru echipamentele IT in special.
Organizatia a estimat, insa, ca a sosit momentul reajustarii politicii monetare in tarile cu cresterea cea mai rapida.
"Unde redresarea este mai avansata, adoptarea unor politici monetare mai stricte ar trebui sa contribuie la limitarea presiunilor inflationiste", a afirmat economistul-sef al OCDE, Jean-Phillipe Cotis, in prefata raportului.
Conditiile difera, insa, de la o regiune la alta. OCDE a indemnat Rezerva Federala a SUA sa inceapa majorarea ratelor dobanzilor din vara acestui an, dar a recomandat reducerea cu inca 0,5% a ratelor dobanzilor practicate de Banca Centrala Europeana (BCE).
Divergenta reliefeaza principala preocupare manifestata de organizatie in raport.
OCDE a lansat un avertisment cu privire la diferentele semnificative dintre vitezele cresterii economice si, indeosebi, in privinta ramanerii in urma a economiilor din Europa continentala.
Aceste diferente pot stingheri reglarea dezechilibrelor existente in balantele de cont curent din SUA si din alte tari si pot genera reactii bruste de compensare din partea pietelor financiare, cum ar fi un declin abrupt al dolarului.
"Desi aceasta prognoza economica descrie un scenariu relativ calm, un numar de riscuri sunt prezente. Cel mai important este riscul ca lumea sa ramana mai polarizata decat se anticipa", a spus Cotis.
In vreme ce unele regiuni pot experimenta o oarecare supraincalzire a economiei, datorita conditiilor de creditare favorabile, a reducerii impozitelor sau a cheltuielilor guvernamentale, alte regiuni pot ramane prinse in "capcana activitate redusa-incredere redusa".
Cumulate, astfel de divergente ar agrava la randul lor dezechilibrele la nivelul conturilor curente si incertitudinile financiare, a adaugat Cotis.
In raport s-a estimat o crestere a Produsului Intern Brut real din zona OCDE de 3,4% in acest an, fata de 2,2% in 2003 si reprezentand cel mai ridicat nivel de la cel de 3,9% inregistrat in 2000. In noiembrie 2003, organizatia estima pentru anul curent o rata de crestere de 3%.
Expansiunea in mai multe viteze este ilustrata de rata de crestere de 4,7% asteptata in SUA in acest an, comparativ cu cea de 1,6% din zona euro. Desi diferenta de ritm s-ar putea micsora in 2005, ea va continua sa depaseasca cu mult 1%.
In acelasi raport, OCDE a apreciat ca guvernele nu mai pot utiliza politica bugetara ca stimul suplimentar al economiilor nationale. tarile in care redresarea este mai avansata trebuie sa adopte masuri pentru a regla deficitele bugetare.
"Exista nevoia urgenta ca guvernele sa recastige controlul asupra tendintelor cheltuielilor si sa le readuca pe un curs mai sustenabil", conform raportului.
Totodata, rata somajului va incepe sa se diminueze si crearea de noi locuri de munca, desi mai lenta in SUA in prima parte a procesului de redresare, isi accelereaza ritmul. OCDE a prognozat rata somajului in statele membre la 6,9% in 2004 si, respectiv, la 6,7% in 2005, comparativ cu 7,1% anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO