Business Internaţional

Oleg Deripaska isi majoreaza participatia la Hochtief

22.05.2007, 17:47 18

Firma de investitii Basic Element, detinuta de oligarhul rus Oleg Deripaska, si-a majorat participatia in cadrul Hochtief, cea mai mare companie de constructii a Germaniei, de la 3% la 9,99%, conform ABC Money.
"Prin intermediul parteneriatului incheiat, Basic Element va beneficia de experienta internationala detinuta de compania germana in dezvoltarea infrastructurii de transport din Rusia", a declarat Gulzhan Modlazhanova, CEO al Basic Element.
Rasperia Trading, afiliata Basic Element, a devenit actionar al Hochtief in luna mai, achizitionand 3% din companie. Acum, Basic Element detine putin sub 7 milioane de actiuni Hochtief.
Deripaska, aflat pe pozitia secunda in topul celor mai bogati oameni din Rusia, cu o avere personala de 16,8 miliarde de dolari (12,5 mld. euro), conform revistei Forbes, a acumulat participatii importante in cadrul unor companii de constructii din Rusia si din alte tari.
Cotidianul rus de business Vedomosti plaseaza valoarea tranzactiei la 390 de milioane de euro si il citeaza pe directorul departamentului de constructii al Basic Element spunand ca Deripaska nu intentioneaza sa-si majoreze in continuare participatia din cadrul Hochtief.
In aprilie, Deripaska, care si-a extins afacerile odata cu derularea procesului de privatizare a industriei de aluminiu a Rusiei, a achizitionat 30% din actiunile companiei austriece de constructii Strabag, pozitionata pe locul cinci in Europa, in schimbul a 1,2 miliarde de euro. El poarta de asemenea discutii in vederea achizitionarii a jumatate din actiunile celei mai mari companii de constructii a Rusiei, Transstroi, conform Vedomosti.
Ernst & Young estimeaza ca Rusia va investi aproximativ 264 miliarde de dolari in modernizarea infrastructurii sale de transport pana in 2010.
In Romania, Deripaska si-a extins activitatile dupa ce a preluat producatorul de aluminiu Alor Oradea cu afaceri in constructii si in sectorul hotelier. Strabag detine 51% din actiunile hotelului JW Marriott din Bucuresti. In plus, omul de afaceri rus a depus recent o oferta de preluare a uzinei Automobile Craiova, prin intermediul companiei JSC Russian Machines.
Strabag este unul dintre cei mai mari administratori de strazi din Bucuresti, printr-un contract obtinut in anul 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO