Business Internaţional

OMV descopera America

03.07.2003, 00:00 14



Compania petroliera austriaca OMV a reusit sa atraga 615 milioane euro prin vanzare de obligatiuni pe pietele de capital din Austria si Statele Unite. Prin aceasta manevra grupul incearca sa profite de situatia dobanzilor, care sunt la nivele minime record, pentru a-si refinanta recentele achizitii in valoare de peste 800 milioane euro.



OMV vrea sa-si dubleze marimea pana in 2008, si este prima companie industriala din Austria care abordeaza piata americana de investitii private. In Statele Unite compania a atras 182 milioane de dolari pentru obligatiunile negarantate pe 10 ani si 138 milioane dolari pentru titlurile cu scadenta la 12 ani. Oferta sa de debut pe piata interna a mobilizat capitaluri in valoare de 250 milioane euro. Decizia OMV de a aborda piata americana reflecta ambitia sa de a-si ameliora perceptia pe pietele internationale.



Fondurile obtinute vor fi utilizate pentru a refinanta achizitia a 313 benzinarii in Germania, Ungaria si Slovacia, in valoare de 377 milioane euro, si achizitia unui pachet de 45% din actiunile rafinariei Bayernoil, impreuna cu cumpararea unor active in valoare de 300 milioane euro de la compania germana TUI.



Totusi, ambitia OMV de a-si diversifica sursele de finantare este limitata de incapaciatea firmei de a gasi o agentie internationala de rating care sa-i evalueze ratingul de credit, ceea ce inseamna ca nu poate accede decat la piata interna a obligatiunilor si la piata americana a plasamentelor private.



Saptamana trecuta, de exemplu, Telekom Austria a urmat exemplul altor companii austriece precum Wienerberger, EVN si a principalelor banci care sunt deja evaluate si incadrate intr-o categorie de rating de marile agentii internationale.



David Davies, noul director financiar al OMV, a spus ca grupul nu elimina varianta abordarii unei agentii de rating pentru a-si evalua riscul de credit, dar crede ca OMV poate sa atraga fonduri in aceleasi conditii ca atunci cand ar fi incadrata la categoria A de rating.



Desi OMV are acordul actionarilor pentru a emite pana la 8 milioane de actiuni noi, care ar mobiliza fonduri de peste 800 milioane euro, compania crede ca poate asimila achizitiile facute si sa-si reduca gradul de indatorare de la 50% la obiectivul pe termen lung al grupului, de 30%.



OMV a achizitionat anul trecut 25% din actiunile Rompetrol, principalul operator petrolier privat din Rom=nia. Compania opereaza in Rom=nia peste 50 de benzinarii. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO