Business Internaţional

OPEC crede ca e suficient petrol pe piata

12.03.2003, 00:00 12

Ministrii energiei din cele 11 state membre OPEC (Organizatia Statelor Producatoare de Petrol) au decis ieri, la reuniunea de la Viena, sa mentina limita superioara de productie, de 24,5 milioane de barili pe zi, dar au asigurat ca vor interveni promt in cazul unei intreruperi grave a livrarilor din Gloful Persic, din cauza razboiului.
OPEC produce peste o treime din titeiul mondial si si-a fixat ca obiectiv un pret intre 22 si 28 de dolari pe baril. Pretul barilului de petrol s-a apropiat recent de 40 de dolari pe baril, pentru prima oara de la Razboiul din Golf.
"Pana acum, nu credem ca exista o penurie de petrol pe piata ", a declarat presedintele OPEC, Abdullah bin Hamad al-Attiyah.
Ali al-Nuaimi, ministrul petrolului din Arabia Saudita a asigurat: "Exista suficient petrol pe piata si ne vom asigura sa fie suficient. Nu va exista o criza de petrol".
Organizatia a subliniat in repetate randuri ca este dispusa sa renunte chiar la cotele maxime de producte in cazul in care va fi si sustine ca dispune de capacitate suplimentara de 3-4 milioane de barili pe zi.
Irakul pompeaza 1,7 milioane de barili pe zi din cele 77 de milioane de pe piata mondiala.
Limita superiora pentru productia OPEC a fost ridicata luna trecuta la 24,5 milioane de barili pe zi, din cauza grevei din Venezuela, astfel ca majoritatea statelor membre sunt aproape de capacitatea maxima. Mai mult, se pare ca multe dintre acestea au depasit chiar limitele impuse pentru a profita de preturile ridicate.

Pro si contra cotelor
Un argument pentru pastrarea cotelor au fost cu siguranta factorii sezonieri, care indica faptul ca varful cererii a trecut odata cu iarna.
"Oferta de petrol pe piata este probabil destul de mare, mai ales din cauza ca ne apropiem de al doilea trimestru al anului, cand cererea scade de obicei din motive sezoniere", a spus jon Rigby, analist la Commerzbank din Londra.
Iarna foarte rece din Statele Unite, care a stimulat cererea pentru combustibili de incalzire, este in mare parte cauza cresterii barilului de petrol aproape de 40 de dolari.
Analistii pun la indoiala capacitatea de productie suplimentara a statelor membre OPEC, cu exceptia Arabiei Saudite, astfel ca decizia OPEC de a renunta la cote s-ar putea sa nu aiba un efect atat de mare.
Arabia Saudita, singurul producator din cadrul OPEC cu un potential de productie suplimentar semnificativ, si-a accelerat deja productia in ultimele saptamani.
La inceputul saptamanii, Iranul a indicat ca se opune ideii ca OPEC sa suspende cotele de productie in cazul unui razboi cu Irakul. Ministrul iranian al energiei, Bijan Zanganeh, a spus ca OPEC ar trebui sa se abtina de la decizii care implica sustinerea "unui asalt militar al Statelor Unite impotriva unui membru OPEC".
Secretarul de stat american din domeniul energiei, Spencer Abraham, a spus ca Statele Unite sunt pregatite sa utilizeze o parte din rezervele sale strategice de petrol in cazul "unei intreruperi severe a furnizarilor".
Statele membre OPEC se tem ca International Energy Agency (IEA), grupul care coordoneaza rezervele startegice ale statelor importatoare, ar putea sa repete miscarea de la razboiul din Golf trecut cand a apelat rezervele de urgenta, ceea ce a dus la scaderea pretului petrolului cu 10$ numai intr-o zi.

Efectele in lant
Tensiunile dintre Irak si Statele Unite, ilustrate in primul rand prin cresterea preturilor la petrol, apasa din zi in zi mai mult asupra finantelor consumatorilor.
Ieri, pretul petrolului la New York era de 37,27 de dolari pe baril.
Ultimele estimari arata ca pretul benzinei premium a crescut anul trecut cu aproximativ 15%. Scumpirea este, fara indoiala, rezultatul cresterii preturilor la petrolul brut, pe care companiile si distribuitorii il percep in general cu trei luni intarziere.
Nu numai conducatorii auto sufera din cauza scumpirii petrolului. Saptamana trecuta, Air France a anuntat o crestere cu 3% a tarifelor la zboruri.
In Marea Britanie, rapoartele oficiale au aratat ca preturile de productie ale firmelor de manufactura au crescut in februarie cu cel mai mare ritm din ianuarie 2001, de 0,3%, ceea ce inseamna un ritm anual de 1,6% .
In general, toate companiile mari consumatoare de energie (in frunte cu cele din sectoarele de chimie si transport), isi vor vedea facturile marindu-se intr-un ritm alarmant.
Si este imposibil de estimat pana la ce nivel, avand in vedere ca multiplele scenarii realizate pornind de la situatia geopolitica actuala, prevad ca barilul va oscila intre 15 si 100 de dolari...
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri