Business Internaţional

OPEC, incapabila sa faca fata noilor cresteri ale pretului petrolului

22.03.2005, 00:00 11


Arabia Saudita analizeaza posibilitatea cresterii productiei de petrol cu 1,5 milioane de barili pe zi, conform declaratiilor ministrul petrolului din aceasta tara, Ali al-Naimi.


Saptamana trecuta, cartelul producatorilor de petrol, OPEC, a decis cresterea productiei de petrol cu aproximativ 500.000 de barili pe zi. Scopul vizat a fost reducerea pretului aurului negru.


In Statele Unite pretul la care se tranzactiona petrolul luni a fost de 56,62 dolari pe baril, iar in Londra petrolul brent era tranzactionat la 55,59 dolari. Motiv pentru care este posibil ca in aceasta saptamana reprezentantii grupului OPEC sa se intalneasca din nou. La intalnire ar urma sa se discute o noua majorare a cantitatii de petrol pompate zilnic de tarile din componenta grupului.


Ministrul saudit, reprezentand cel mai mare producator din cadrul grupului, a adaugat ca Arabia Saudita este pregatita sa mareasca productia in mod unilateral, de la 9,5 milioane de barili pe zi, cat produce in prezent, pana la 11,5 milioane de  barili pe zi. Singura conditie pusa de Naimi este existenta clientilor. Altfel spus, cat timp va exista cerere, productia va creste.


Fondul Monetar International (FMI) a avertizat ca, in urmatorii doi ani, pretul petrolului este posibil sa ramana sus din cauza cererii mari si a ofertei limitate. Totusi, Rodrigo Rato, directorul fondului, a spus ca nivelul la care se va stabiliza pretul nu poate fi prevazut. "Trebuie sa fim constienti ca pretul petrolului va ramane ridicat, probabil insa ca nu la acest nivel, in urmatorii doi ani. Cauza este cererea ridicata si anumite constrangeri ale ofertei.", a spus el.


In ciuda acestei previziuni sumbre, Rato se asteapta la o crestere economica globala de peste 4% in anul 2005.


"Piata este foarte sceptica in ceea ce priveste abilitatea OPEC de a controla preturile", a spus Kevin Norrish, director de cercetari la Barclays Capital din Londra.


Cresterea productiei, in loc sa linisteasca piata, este perceputa ca o reducere a capacitatilor de productie neutilizate cu ajutorul carora OPEC ar putea sa raspunda viitoarelor maxime ale cererii.


Ministrul petrolului din Indonezia, Purnomo Yusgiantoro, a declarat ca grupul a facut tot ce a putut pentru a reduce preturile si a estimat o reducere a cererii in urmatoarele luni cu 1,5 milioane de  barili. "Pretul petrolului ar trebui sa scada in primavara, avand in vedere cresterea cantitatii produse de OPEC si reducerea cererii", a spus Purnomo, fost presedinte al cartelului.


Cu o cerere zilnica globala de 84,3 milioane de barili pe zi, o perturbare neprevazuta a ofertei in viitorul apropiat, cum ar fi un uragan violent in Golful Mexic sau instabilitate politica in Nigeria sau Venezuela, ar propulsa preturile si mai sus.
stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO