Business Internaţional

OPEC trebuie sa aprovizioneze piata in pofida reducerii pretului

15.11.2005, 18:43 23

Oficialii de la Washington au cerut Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa aprovizioneze in continuare pietele internationale la un nivel optim si sa ofere asigurari referitoare la majorarea productiei in cazul in care o asemenea masura se va impune.

Secretarul general pentru Energie, Sam Bodman, a afirmat ca OPEC ar trebui sa se asigure ca pietele sunt aprovizionate, in pofida reducerii pretului petrolului, cerinta sustinuta si de Agentia pentru informatii din domeniul energiei (EIA).

"Pietele trebuie sa fie aprovizionate in continuare", a spus administratorul EIA, Guy Caruso.

Pretul petrolului de referinta pe piata americana este cu circa 13 dolari sub nivelul record din luna august, de 70,85 dolari pe baril.

In cadul ultimei sedinte de saptamana trecuta pretul barilului de petrol a scazut chiar sub 58 de dolari.

In luna decembrie, reprezentantii statelor OPEC se vor intalni in Kuweit pentru a negocia o eventuala reducere a productiei zilnice.

"Interesul nostru comun este asigurarea stabilitatii pietelor si aprovizionarea acestora pentru a sustine cresterea economica globala", a declarat Bodman.

Arabia Saudita, principalul exportator mondial de petrol, a aratat ca depune eforturile necesare majorarii pana in 2009 a capacitatii de productie cu 1,5 milioane de barili pe zi.

"Statul urmareste programul trasat pentru cresterea productiei pana in 2009 la 12,5 milioane de barili pe zi. Nu exista impedimente de ordin tehnic, financiar sau din punct de vedere al resurselor umane", a precizat ministrul saudit al petrolului. claudiu.vrinceanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO