Business Internaţional

Operatorii aerieni si companiile auto au tras bursele in jos

26.05.2008, 19:16 12

Bursele europene au avut cea mai mare scadere saptamanala din ultimele doua luni, pe fondul pretului record atins de petrolul, de 135 de dolari pe baril, care a alimentat temerile conform carora costurile ridicate ale combustibilului vor duce la scaderea profiturilor companiilor aeriene si producatorilor de automobile, scrie Bloomberg.
Air-France-KLM, cea mai mare companie aeriana din Europa, a scazut cu 18% dupa ce compania a inregistrat o pierdere de 542 mil. euro in ultimul trimestru al anului fiscal trecut. Operatorul aerian British Airways a avut si el un declin de 11%, cel mai mare din noiembrie 2007. Grupul german Porsche a condus cu 11% un declin al producatorilor auto in conditiile in care banca americana Merril Lynch a recomandat investitorilor sa vanda actiunile Porshe, iar Ford si-a abandonat tinta de revenire pe profit pentru anul viitor.
Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 3,3% in cursul saptamanii trecute, ajungand la valoarea de 319,02 puncte, cea mai puternica scadere din luna martie.
"Investitorii se tem ca recenta crestere a pretului petrolului este o modificare definitiva, si nu una temporara. Nu e surprinzator ca toata atentia e indreptata spre sectoarele care au cel mai mult de suferit", a spus analistul firmei de investitii Henderson Global Investors din Londra, Tony Dolphin.
Indicele bursei germane DAX a scazut cu 3%, in timp ce indicele bursier francez CAC 40 a coborat cu 2,8%, iar indicele FTSE 100, care include actiunile celor mai mari 100 de companii listate la bursa lodoneza, a scazut cu 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO