Business Internaţional

Oraşele chineze construite peste noapte au multe clădiri, dar puţini oameni

Oraşele chineze construite peste noapte au multe clădiri, dar puţini oameni

Autor: Traian Terzianm

24.10.2010, 23:38 66

Din multe puncte de vedere, oraşul Ordos din nordul Chinei,bogat în resurse naturale, este un adevărat succes, scrie New YorkTimes.
Are rezerve imense de cărbuni şi gaze naturale, o economie aflatăîn creştere rapidă şi o piaţă imobiliară atât de fierbinte încâtfiecare casă scoasă la vânzare este vândută imediat. Doar un singurlucru mai lipseşte într-un oraş extravagant ca acesta:oamenii.

Oraşul Ordos are 1,5 milioane de locuitori. Dar noul cartierKangbashi, construit de la zero pe un teren imens aflat la 20 km devechiul oraş Ordos, este aproape pustiu.
La semafoarele de pe marile bulevarde din Kangbashi nu aşteaptănicio maşină. Clădirile de birouri sunt pustii. Pietonii suntinsesizabili, iar vegetaţia a început să crească în vilele noilipsite de rezidenţi.

"Te simţi destul de singur aici", spune Li Li, director demarketing al unui elegant restaurant din Kangbashi. "Majoritateaoamenilor care vin la restaurantul nostru sunt oficialiguvernamentali şi oaspeţii lor. Nu există rezidenţi care să mănânceaici", spuse Li Li.
Liderii locali, împinşi de la spate de către dezvoltatoriiagresivi, au sperat să facă din oraşul Ordos versiunea chineză aDubaiului, transformând terenuri imense de stepă aridă într-ometropolă înfloritoare. Pentru a-şi îndeplini visul au investitpeste un miliard de dolari.

Dar la patru ani de când autorităţile locale şi-au mutat sediul încartierul Kangbashi, cu zeci de mii de case şi zeci de clădiri debirouri finalizate până în prezent, oraşul de 15 km pătraţi a fostridiculizat de ziarul China Daily ca fiind un oraş fantomă având labază un optimism deplasat al autorităţilor.
Datorită situaţiei economice foarte bune a Chinei are loc un boomal construcţiilor în toată ţara, iar criticii, arătând cu degetulspre oraşe precum Ordos, atrag atenţia cu privire la bulaspeculativă ce se dezvoltă în sectorul imobiliar şi a căreispargere ar trimite şocuri în economia care în ultimii doi ani afost motorul creşterii mondiale.
Cartierul Kungbashi a fost proiectat să aibă 300.000 de locuitoripână acum. Guvernul susţine că deja 28.000 de oameni locuiesc înzonele nou construite. Dar recent, un reporter, vizitând zona timpde câteva ore împreună cu doi brokeri imobiliari, a declarat că avăzut doar o mână de oameni care locuiesc efectiv acolo.
Edilii oraşului sunt însă optimişti în ceea ce priveşte creştereafinanciară a oraşului, deoarece Ordosul se află deasupra uneiadintre cele mai mari bazine de carbuni din lume, materie primă alcărei preţ a crescut odată cu consumul ameţitor de energie alChinei. Acum câţiva ani această zonă era literalmente săracă, daracum cu un număr tot mai mare de milionari proveniţi din extragereaşi prelucrarea cărbunelui, în Ordos s-a înregistrat cel mai mareProdus Intern Brut pe cap de locuitor, de 19.679 de dolari, iarLand Rover-ele au devenit un simbol comun al înavuţirii.

Cei mai mulţi cumpărători au procedat ca Zhang Ting, un antreprenorîn vârstă de 26 de ani, care este unul dintre puţinii rezidenţi aiKangbashului mutându-se aici dintr-un impuls economic. "Am cumpăratdouă case în Kangbashi, una pentru mine şi cealaltă ca investiţie",a declarat Zhang, care a plătit aproximativ 125.000 de dolaripentru proprietatea sa de 180 de metri pătraţi pe care o priveşteca investiţie.

"Am cumpărat-o pentru că preţurile locuinţelor vor creşte cusiguranţă, nu există niciun motiv de indoială. Administraţia localăs-a mutat deja aici", a spus Zhang. "Eu ştiu că oamenii spun căeste un oraş gol, dar eu personal nu găsesc niciun incovenient în atrăi singur", a declarat Zhang, care a apelat la serviciile bancarepentru a-şi finanţa investiţia. "Este un oraş nou, haideţi să-i dămceva timp."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO