Business Internaţional

OTP da 35 de milioane de dolari pentru a sasea banca slovaca

15.03.2001, 00:00 16



Banca comerciala OTP, cea mai mare banca din Ungaria si una dintre cele mai importante din Europa Centrala, intentioneaza sa achizitioneze un pachet de control din actiunile bancii slovace Investicna a Rozvojova Banka (IRB), dupa ce saptamana trecuta a ratat preluarea bancii ungare Postabank, informeaza Mediafax.

Ministerul de Finante al Slovaciei a anuntat ca procesul de privatizare va incepe la jumatatea acestei luni, urmand a se finaliza pana la sfarsitul lunii aprilie.

OTP este singurul candidat la achizitia unui pachet de 66% din capitalul IRB, a sasea banca a Slovaciei dupa marimea activelor.

Aceasta informatie apare la numai o saptamana dupa ce oferta OTP de a cumpara banca publica ungara Postabank a fost respinsa, guvernul considerand ca pretul oferit, pe care presa l-a estimat la 25 miliarde de forinti (83,7 milioane de dolari), este prea scazut.



Analistii au primit bine decizia oficialitatilor, dupa ce fusesera preocupati de potentiala expunere la riscuri a OTP, intrucat Postabank este o banca care a redevenit recent profitabila, dupa ce mai multiu ani a inregistrat pierderi importante.

OTP are un management performant si un nivel ridicat al profitabilitatii, dar oportunitatile de expansiune pe plan intern sunt relativ limitate si s-a orientat catre statele vecine.

Analistii spun ca pretul pe care OTP il va oferi pentru institutia bancara slovaca va fi mult inferior celui propus pentru Postabank si nu va ameninta indicatorii financiari ai bancii ungare. Conform zvonurilor din piata, acest pret s-ar putea situa in jurul a zece miliarde de forinti (35 milioane de dolari).

Valoarea activelor IRB se cifra la 28,4 miliarde de coroane (604 milioane de dolari) la sfarsitul trimestrului al treilea al anului trecut, iar valoarea depozitelor constituite de clienti atingea 9,8 miliarde de coroane.

Atat IRB, cat si Postabank au avut probleme financiare in trecut. Ambele institutii au fost consolidate de guvernele respective. Guvernul a preluat controlul Postabank in 1998, cand banca era aproape falimentata, majorand capitalul bancii cu 700 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO