Business Internaţional

Pacea de la Oslo a stat la baza unei teorii care a primit Premiul Nobel

12.10.2005, 18:45 48

Robert J. Aumann si Thomas C. Schelling au castigat anul acesta premiul Nobel pentru economie si vor imparti suma de 1,3 milioane de dolari (1 mil. euro), acordata de banca centrala a Suediei, anunta International Herald Tribune.

Astfel, cei doi specialisti sunt laureatii acestui an in urma unor cercetari indelungate in teoria jocului, prin care se explica alegerile rationale pe care competitorii le fac in situatii care necesita analize strategice.

Profesorul american Schelling (foto), in varsta de 84 de ani, a explicat prin teoria sa principiile care stau la baza conflictelor internationale, indeosebi armele nucleare, iar profesorul din Israel Robert Aumann (75 de ani) a dezvoltat o serie de proiecte bazate pe negociere, cooperare si conflict.

Anuntul oficial a fost facut intr-un cadru festiv in capitala Stockholm de Academia Regala de Stiinta din Suedia, decizia fiind oarecum surprinzatoare. Nici unul din aceste doua nume nu a figurat printre cele speculate initial ca ar fi cele ale castigatorilor. Este pentru a doua oara in istoria premiului Nobel pentru economie cand acesta este adjudecat de cercetatori ai teoriei jocului, dupa ce studentii americani John Nash si John Harshany, si germanul Reinhard Selten au impartit marele premiu in 1994, cercetarile lor fiind deosebit de utile pietelor financiare din lume.

Membrii juriului premiului Nobel au caracterizat munca sustinuta a profesorilor Schelling si Aumann ca fiind "esentiala in dezvoltarea teoriei jocului bazata pe conflict si justificativa pentru o multime de dileme din stiintele sociale".

Acest tip de rationament logic a fost dezvoltat pentru prima oara de matematicianul maghiar John von Neumann la inceputul anilor 40'', ca model de a intelege procesul de luare a deciziilor din lumea reala.

Teoria jocului se abate de la principiile economiei de piata care presupune ca indivizii se comporta rational si independent unii de altii. Teoreticienii jocului presupun ca intr-o situatie data, indivizii sunt influentati de ceea ce altii fac sau de ce isi imagineaza ca vor face, indeosebi atunci cand scopurile lor sunt in stare de conflict.

Din perspectiva unei teorii a jocurilor, de exemplu, acordul de la Oslo negociat de reprezentantii din Israel si Palestina a reprezentat un succes datorita faptului ca negocierile s-au produs prin tactica "pasilor marunti". Aceasta tehnica este intalnita foarte des si remarcata in domeniul relatiilor internationale si reprezinta o caracteristica a teoriei jocului. Astfel, fiecare parte a facut concesii minore, deciziile fiind reciproce, dar in nici un caz, nu a existat nici un fel de renuntare majora in folosul celuilalt. Explicatia este simpla: in cazul unei ingaduinte consistente, exista riscul ca reciprocitatea sa nu se produca si astfel, efectele ar fi fost dezastruoase pentru una din parti.

"Pacea de la Oslo a reprezentat un proces prin care s-au produs lucruri mici pe o perioada de timp", a afirmat Avinash Dixit, profesor de economie la Universitatea Princeton.

Profesorii Aumann si Schelling au dezvoltat propriile cercetari in segmente distincte ale teoriei jocului. In acest sens, Schelling, economist de profesie, si-a construit imaginea de mare ganditor in stiintele economice, iar Aumann, matematician fiind, a devenit cunoscut ca un tehnician desavarsit ce a dezvoltat tehnici formale care analizeaza comportamentul lumii reale.

"Robert Aumann este un veritabil teoretician al jocului, in timp ce eu sunt doar un utilizator al acestei teorii", astfel il caracterizeaza Shelling intr-un interviu pe colegul sau din Israel.

Surprinzator, oficialii premiului Nobel detineau un numar gresit al profesorului Shelling, iar acesta nu a aflat vestea primirii premiului decat in cursul diminetii urmatoare decernarii festive.

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Ierusalim, Aumann a afirmat ca a fost surprins si miscat in momentul aflarii vestii. "Premiul nu apartine numai mie. Acesta este al intregii scoli economice pe care am dezvoltat-o aici, astfel Israelul devenind o autoritate in acest domeniu", a adaugat Aumann.

Profesorul Aumann s-a nascut la Frankfurt si a emigrat alaturi de familia sa in 1938 spre New York. Studiaza in Statele Unite , iar in 1955 primeste titlul de doctor. Apoi se muta in Israel si devine profesor al Universitatii din Ierusalim, unde isi petrece intreaga cariera.

Profesorul Shelling este profesor in cadrul Departamentului de Economie si al Scolii de Politici Publice ale Universitatii Maryland.

Si-a definitivat doctoratul la Universitatea Harvard, unde a si predat vreme de 20 de ani.

Decernarea premiilor Nobel pentru economie a fost lansata in anul 1968 de Banca Suediei in memoria antreprenorului Alfred Nobel. Premiile au fost dominate de americani. In ultimii sase ani, doar un singur cetatean din afara Statelor Unite, Finn E. Kydland, a reusit sa castige premiul. claudiu.vrinceanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO