Business Internaţional

Pachetul de bailout pentru Cipru ar putea fi de 10 mld. €

Fostul preşedinte al Ciprului Christofias Demetris

Fostul preşedinte al Ciprului Christofias Demetris

Autor: Ioana Nita

15.03.2013, 00:03 334

Pachetul de bailout pentru Cipru, al cincilea stat din zo­na euro care cere ajutorul creditorilor internaţionali, va fi cel mai probabil de 10 mld. euro şi nu de 17 mld. euro, cât s-a calculat anterior, sumă aproape cât PIB-ul ţării, potrivit lui Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de finanţe şi şeful Eurogroup. Dijsselbloem a menţionat că zvonurile privind un pachet de bailout de 17 mld. euro pentru Cipru sunt greşite.

„Ajutorul financiar va fi mult mai mic, în jur de 10 miliarde euro“, a spus şeful Eurogroup, citat de Associated Press. El nu a dat detalii despre pachetul de bailout, însă a afirmat că Rusia ar putea ajuta mai mult decât până acum şi că Cipru nu va rămâne cu un nivel nesustenabil al datoriei. Fostul preşedinte al Ciprului Christofias Demetris a preferat să ia în 2011 un împrumut de 2,5 miliarde euro de la Rusia, în loc să ceară ajutorul creditorilor internaţionali. Actualul preşedinte are o atitudine mai deschisă faţă de zona euro.

Criza din Cipru pune în faţa băncilor şi companiilor ruseşti pespectiva unor pierderi de 50 de miliarde de dolari dacă ţara intră în incapacitate de plată a datoriilor, potrivit agenţiei de rating Moody’s.

Miniştrii din zona euro vor discuta astăzi un acord în privinţa ajutorului financiar destinat Ciprului. Cipru are nevoie de ajutor financiar în principal pentru a-şi consolida şi restructura sistemul bancar, care, după unele calcule, ar avea nevoie integral de suma de 10 miliarde euro. În vederea reducerii valorii pachetului de bailout, statul insular ar trebui să înceapă cât mai curând privatizările şi să majoreze impozitul pe profit de la 10% la 12,5% pentru a aduce cât mai multe venituri la buget, notează The Wall Street Journal.

De asemenea, o altă modalitate pentru a creşte veniturile bugetare ar fi impozitarea retroactivă a depozitelor bancare.

Fără un ajutor financiar, datoria publică a Ciprului va ajunge la 145% din PIB, cel mai înalt nivel din zona euro cu excepţia Greciei. Creditorii internaţionali vor însă ca datoria publică a Ciprului să se reducă la 100% din PIB până în 2016, la sfârşitul celui de-al treilea an după primirea ajutorului financiar.

În anumite ţări, inclusiv Germania, cea mai mare economie din Europa, pachetul de bailout trebuie să fie ratificat de parlamentele naţionale. Reprezentanţii partidului Creştin-Democrat al cancelarului german Angela Merkel, au afirmat că cel mai probabil parlamentul va vota în privinţa ajutorului financiar destinat Ciprului în luna aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO