Business Internaţional

Parmalat Ugaria vrea sa intre sub protectia legii falimentului

02.02.2004, 00:00 19



Actionarii subsidiarei ungare a grupului italian Parmalat au cerut Consiliului de Conducere, la sfarsitul saptamanii trecute, sa demareze procedura de plasare sub protectia legii falimentului. Dupa aceasta decizie, actionarii au stabilit sa se intalneasca din nou pe data de 1 martie.



Directorul executiv al Parmalat Hungaria, Christiano Villani, a explicat ca prin aceasta masura firma incearca sa castige timp pentru elaborarea unui program de restructurare.



Pachetul majoritar de actiuni Parmalat Hungaria este detinut de grupul agro-alimentar italian Parmalat, aflat in dificultate financiara.



Potrivit unui articol publicat de Budapest Sun Online, conducerea societatii depune eforturi pentru ca subsidiara ungara sa-si continue activitatea, in pofida dificultatilor cu care se confrunta compania-mama, negociind in acest sens cu partenerii sai.



Publicatia mentionata plaseaza datoriile Parmalat Hungaria in jurul a 28,5 milioane de dolari. Intr-un comunicat dat publicitatii, compania a confirmat ca isi achita cu dificultate notele de plata.



Cotidianul national NépszabadsA!g a anuntat ca subsidiara ungara datoreaza fermelor de lapte din vestul tarii peste 7mil. dolari.



Purtatorul de cuvant Krisztina Szikra a refuzat sa ofere detalii suplimentare, dar a anuntat ca producatorul spera ca va obtine sprijinul "unei importante banci autohtone".



Pe de alta parte, Krisztina Szikra a confirmat ca o institutie financiara a inghetat unul dintre conturile Parmalat Hungaria. Potrivit speculatiilor din presa, ar fi vorba de CIB Bank, subsidiara a grupului italian Banca Intesa.



Szikra a adaugat ca reprezentantii Parmalat Hungaria s-au intalnit cu un secretar de stat din Ministerul Agriculturii si cu asociatia pentru dezvoltare rurala FVM.



Fermierii care produc lapte au cerut FVM sa le acorde subventii pentru asistenta in situatii de criza.



Ei sustin ca productia unui litru de lapte costa 80 de forinti (0,38 de dolari), in timp ce cumparatorii en-gros le platesc doar 60-64 de forinti pe litru. Nivelul scazut de profitabilitate din industria producatoare de carne si lactate are ca efect scaderea dramatica a numarului de animale crescute in fermele din Ungaria.



Producatorul italian a devenit obiectul unei investigatii pentru acuzatia de frauda, dupa ce a dezvaluit lipsa mai multor miliarde de euro, in decembrie 2003. Pana acum, autoritatile au arestat 11 persoane din interiorul si din afara companiei.



La inceputul saptamanii, Parmalat a anuntat ca datoria sa neta a depasit 14 miliarde de euro (17,6 miliarde de dolari), in septembrie 2003, valoarea fiind de aproape opt ori mai mare decat cea indicata initial de fostii sau manageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO