Business Internaţional

Pe viaţă şi pe moarte: Ucraina respinge încă o dată ultimatumul Rusiei de a-i preda lui Putin oraşul Mariupol, care ar deschide calea către Odesa

Pe viaţă şi pe moarte: Ucraina respinge încă o dată...

Autor: Ştefan Stan

21.03.2022, 17:04 2203

Ucraina a sfidat din nou cererea Rusiei ca forţele sale să depună armele înainte de zorii zilei de luni în Mariupol, unde sute de mii de civili au fost prinşi în capcană într-un oraş aflat sub asediu şi deja distrus de bombardamentele ruseşti, scrie Reuters. 

Armata rusă le ordonase ucrainenilor din interiorul oraşului din sud-estul ţării să se predea până la ora 5 dimineaţa, spunând că cei care vor face acest lucru vor fi lăsaţi să plece, în timp ce cei care vor rămâne vor fi predaţi tribunalelor conduse de separatiştii susţinuţi de Rusia.

"Nu poate fi vorba de nicio capitulare, de depunerea armelor" în Mariupol, a răspuns vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.

Asaltul Rusiei asupra Ucrainei, aflat acum în a patra săptămână, s-a blocat pe majoritatea fronturilor. Moscova nu a reuşit să cucerească niciun oraş ucrainean important, cu atât mai puţin să captureze capitala Kiev sau să răstoarne rapid guvernul preşedintelui Volodymyr Zelenskiy.

Dar Rusia a lovit zonele rezidenţiale, provocând distrugeri masive. Nicăieri nu a suferit mai mult decât la Mariupol, un port la Marea Azov, unde locuiau 400.000 de oameni înainte de război. Acesta se află sub asediu şi bombardament constant, fără alimente, medicamente, energie electrică sau apă proaspătă, încă din primele zile ale invaziei.

De săptămâna trecută, unii oameni au fost lăsaţi să iasă cu maşini particulare, dar forţele ruseşti nu au permis convoaielor de ajutor să ajungă în oraş.

"Depuneţi armele", a declarat colonelul-general Mihail Mizintsev, directorul Centrului naţional rus de gestionare a apărării, într-un briefing distribuit de Ministerul Apărării, anunţând ultimatumul. "Tuturor celor care depun armele li se garantează o ieşire sigură din Mariupol".

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a lăudat pe "apărătorii eroici" ai oraşului, spunând că, prin continuarea rezistenţei, aceştia au ajutat la zădărnicirea marşului Rusiei asupra altor oraşe mari din ţară.

"În virtutea dedicării şi a curajului lor supraomenesc, zeci de mii de vieţi din întreaga Ucraină au fost salvate. Astăzi, Mariupol salvează Kievul, Dnipro şi Odesa".

La Kiev, şase cadavre au fost aşezate pe trotuar lângă un centru comercial care a fost lovit peste noapte de bombardamentele ruseşti. Serviciile de urgenţă au răscolit rămăşiţele în zgomotul focurilor de artilerie îndepărtate.

Pompierii stingeau mici flăcări în jurul carcasei fumegânde a clădirii, căutând posibili supravieţuitori. Procurorul general al Ucrainei a declarat că cel puţin opt persoane au fost ucise în bombardamente. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO