Business Internaţional

Pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, menghina creditorilor incepe sa se stranga din ce in ce mai tare

29.10.2008, 14:54 21

In august, Rusal, gigantul din industria aluminiului controlat de Oleg Deripaska, se afla in mijlocul unei batalii pentru preluarea Norilsk Nickel, cel mai mare producator de nichel la nivel mondial, care valora in acel moment peste 40 mld. dolari (32 mld. euro). Miza acestei batalii era reprezentata de planul miliardarului rus de a aduce Rusal pe bursa londoneza in cadrul unei oferte publice initiale in urma careia spera sa stranga 10 mld. dolari (8 mld. euro), scrie Financial Times.

Incercarea lui Deripaska venea in ciuda unei decizii a Inaltei Curti de Justitie de la Londra legata de afacerile desfasurate de miliardarul moscovit in anii '90 pe piata britanica si care ameninta sa deschida un lung sir de probleme pentru acesta, inclusiv tentativa de listare a Rusal.
Acesta era insa doar inceputul unei furtuni devastatoare. Banii pentru care se lupta Deripaska s-au evaporat in doar cateva saptamani pe bursa de la Moscova. Norilsk Nickel valoreaza acum mai putin de 10 mld. dolari, iar Deripaska ar putea fi fortat sa-si vanda portofoliul de actiuni in cadrul companiei miniere. Iar intalnirile cu oficialii britanici organizate pe propriul sa iacht par sa fi devenit cel putin la fel de rau augur ca datoriile pe care Deripaska le-a acumulat.
Miliardarul rus se straduieste sa-si refinanteze un credit in valoare de 4,5 mld. dolari contractat de la mai multe banci occidentale si cu ajutorul caruia a platit o parte a portofoliului detinut in cadrul Norilsk. Si asta in conditiile in care valoarea actiunilor pe care acesta le-a depus drept garantii s-a prabusit puternic.
Daca nu reuseste sa obtina o majorare a termenului pana la care poate sa-si plateasca datoriile sau daca nu va obtine finantare din partea statului rus, Deripaska ar putea fi nevoit sa inmaneze creditorilor occidentali portofoliul de actiuni detinut in cadrul Norilsk. Totusi, oficialii Rusal au declarat ca Deripaska este optimist in ceea ce priveste un plan de salvare din partea Kremlinului. Intre timp, miliardarul incearca sa obtina o derogare din partea creditorilor.
Ceea ce a fost odata marele imperiu industrial rus devine acum "din ce in ce mai mult un loc de adapost al cardurilor de credit", a declarat o persoana apropiata de operatiunile Rusal. "Oamenii din jurul lui Deripaska cred ca au o multime de solutii pentru aceasta problema. Adevarul este insa acela ca se cam apropie de capat. Iar in aceasta situatie, fiecare miliard de dolari conteaza", a declarat aceasta.
Criza pietei de creditare a generat pierderi de aproape 70 mld. dolari oligarhilor rusi, pe fondul prabusirii abrupte a pietelor bursiere. Printre cei care au pierdut o intreaga avere pe piata de capital se numara proprietarii cluburilor britanice de fotbal Chelsea si Arsenal, Roman Abramovici, respectiv Aliser Usmanov.
Spre deosebire de privatizarile din anii '90, cand oligarhii rusi erau in masura sa dicteze guvernului termenii tranzactiior incheiate cu un stat slab, acum statul rus este in masura sa decida soarta unora dintre cei mai importanti oameni de afaceri ai tarii. Stabilind agenda celei mai importante actiuni de redistribuire de proprietate din Rusia de la privatizarile din anii '90 incoace, Kremlinul a pus deoparte 100 mld. dolari pentru a refinanta creditele unor companii strategice cum este cea controlata de Deripaska.
Cei familiarizati cu problemele miliardarului rus spun ca bancile occidentale ar prefera sa majoreze termenul de scadenta a datoriei acestuia astfel incat creditorul de stat rus VEB sa poata refinanta integral imprumutul contractat de Deripaska, actiuni care nu ar putea avea loc mai devreme de luna viitoare.
Pana acum omul de afaceri a fost nevoit sa renunte la doua portofolii de actiuni detinute in strainatate pentru a putea face fata cererilor venite din partea creditorilor. Insa si mai multe datorii asteapta sa fie platite. Rusal a anuntat saptamana trecuta ca a cerut miliardarului rus Mihail Prohorov sa accepte amanarea platii unei transe de 700 mil. dolari pe care compania o datoreaza in schimbul unei participatii in cadrul Norilsk. "Deripaska a construit o adevarata piramida", a declarat Alexander Temerko, unul dintre fostii parteneri de afaceri ai miliardarului. "Totul este in regula in momentul in care piata este in plina expansiune. Dar acest sistem de credite care genereaza alte credite este foarte periculos odata ce piata incepe sa se prabuseasca", a adaugat el.
Volumul creditelor care au ajutat la construirea unui imperiu prin intermediul caruia Deripaska controleaza 90% din productia de aluminiu a Rusiei este imens, fiind in acelasi timp un etalon pentru setea de finantare inregistrata in randul oamenilor de afaceri locali. Sutele de miliarde de dolari stranse de la creditorii straini au ajutat la transformarea Moscovei in cel mai scump oras al lumii. Si asta intr-o tara in care salariul mediu nu depaseste 700 de dolari (550 de euro) pe luna.
Dar in conditiile unei prabusiri bruste a burselor rusesti, in urma invaziei din Georgia, valoarea garantiilor oferite in schimbul creditelor a scazut simtitor, creandu-se un cerc vicios caracterizat de vanzari fortate de active. Sute de oameni de afaceri rusi au strans bani garantand cu actiunile tranzactionate pe bursele moscovite. Estimarile privind valoarea acestor credite variaza intre 40 si 120 mld. dolari.
"Problema principala este ca nimeni nu cunoaste valoarea reala a acestor datorii", a declarat Chris Weafer, de la UralSib. "Unul dintre motivele pentru care investitorii s-au retras de pe piata este si acela ca se tem ca datoriile miliardarilor rusi sunt mult mai mari decat se arata in statisticile oficiale", a adaugat acesta.
 
Cine este Deripaska
  • Oleg Deripaska, omul care detine monopolul asupra industriei de aluminiu a Rusiei, s-a clasat anul acesta pe primul loc in topul Forbes al celor mai bogati oameni din Rusia, cu o avere estimata la 28,6 mld. dolari.
  • Absolvent al Universitatii de Stat din Moscova, acesta a fost numit in 2004 reprezentant al Rusiei in Consiliul de Cooperare Economica Asia-Pacific, functie pe care a detinut-o pana in 2007.
  • Deripaska, in varsta de 40 de ani, unul dintre beneficiarii privatizarilor facute in Rusia in anii '90, este fondatorul si presedintele consiliului director al Rusal, cel mai mare producator mondial de alumuniu, si singurul actionar al holdingului Basic Element.
  • Basic Element detine in acest moment compania Russian Aluminum, producatorul de automobile GAZ, producatorul de aeronave Aviacor si asiguratorul Ingosstrakh.
  • Desi pare ca evita sa se implice in politica, Deripaska are reputatia de a fi magnatul rus cel mai apropiat de fostul presedinte si actualul premier Vladimir Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO