Business Internaţional

Performantele burselor scad pe masura ce aliatii inainteaza

26.03.2003, 00:00 12

Pietele bursiere au fost afectate de vestile de pe front care scad, cu fiecare cadru, sperantele investitorilor ca razboiul se va sfarsi curand. La inceputul saptamanii toate bursele internationale de pe batranul continent au inregistrat pierderi masive, iar Wall Street-ul s-a prabusit in primele minute dupa deschiderea sedintei de tranzactionare de luni. Marti a fost a doua zi de scadere consecutivi a pietelor, chiar daci nu foarte accentuata.
Indicele bursier de referinta de pe piata londoneza FTSE 100 a deschis ieri in scadere cu 1,1%, dupa ce cu o zi in urma se prabusise cu 3,1%, iar indicele german tranzactionat electronic Xetra Dax a mai coborat cu 0,9%, dupa ce luni pierduse 5,2% din valoarea sa. Si la Paris au continuat pierderile, CAC 40 coborand cu inca 1,1%, dupa cele 5,7 procente pierdute luni. Rezumand evolutia dezastruoasa a pietelor europene, indicele bursier regional FTSE Eurotop 300 a scazut ieri la deschidere cu 1,2%, dupa ce cu o zi in urma inregistra unele dintre cele mai mari pierderi intr-o singura zi, din ultimele cinci luni, de 4,2%.
Pe Wall Street indicele american de referinta Dow Jones Industrial Average a continuat saptamana in pierdere cu alte 3,6 procente, pana la valoarea de 8214,68 puncte, iar indicele bursier Standard & Poor's 500, care grupeaza 500 dintre cele mai performante corporatii americane, a pierdut inca 2%. Pe parcursul zilei bursiere pietele si-au mai revenit putin, dar stirile despre razboi continua sa faca victime pe frontul financiar.

Dolarul pierde teren
Dolarul a coborat ieri pana la cea mai mica valoare de la inceputul razboiului din Irak, in contextul in care certitudinea unui conflict militar indelungat se instaureaza pe pietele internationale si tot mai multi investitori renunta la moneda americana. Astfel, euro s-a apreciat cu aproape 0,6%, depasind pragul de 1,0700 dolari pe unitate. Cursul de schimb stabilit in prima parte a sedintei bursiere de luni a fost de 1,0716 dolari pentru un euro, fata de paritatea din ziua precedenta, de 1,0637 la 1. La inchiderea editiei, moneda europeana se tranzactiona pentru 1,069 dolari.
Dolarul a pierdut teren si fata de moneda nipona, dupa ce Banca Japoniei a anuntat ca va interveni pentru a stabiliza piata si a tempera impactul economic provocat de conflictul militar din Orientul Mijociu. Moneda americana a coborat cu mai mult de un procent fata de yen, marcand astfel cea mai abrupta scadere din ultimele doua luni si jumatate. Cotatia minima inregistrata a fost de 119,40 yeni pentru un dolar.
Costul ridicat al razboiului din Irak a intrat in atentia investitorilor dupa ce presedintele american George W. Bush a solicitat Congresului fonduri de aproape 75 miliarde de dolari in regim de urgenta. Suma mentionata va fi utilizata pentru acoperirea cheltuielilor de razboi, precum si pentru compensarea principalilor aliati ai SUA.

Petrolul se scumpeste
Pretul petrolului si-a continuat ascensiunea ieri, in contextul in care rezistenta irakiana a diminuat sperantele investitorilor intr-un razboi scurt, iar conflictele etnice din Nigeria au provocat reducerea cu 40% a productiei nationale de petrol.
La bursa din New York, barilul s-a scumpit cu inca 34 de centi, dupa ce a crescut cu 1,75 dolari, in ziua precedenta, fiind tranzactionat aproape de 29 de dolari. Pretul de referinta al titeiului pe piata londoneza a urcat cu 31 de centi, la 26,40 de dolari pe baril.
La sfarsitul saptamanii trecute, barilul de petrol se ieftinise pana la cea mai mica valoare din ultimele patru luni, dupa ce a pierdut aproape 30% din pret in numai sapte zile. Principalul factor care a determinat aceasta scadere a fost speranta investitorilor intr-un razboi de scurta durata, care nu va afecta centrele irakiene de productie petroliera si nici exporturile de titei din Golf, regiune care acopera circa 40% din necesarul pe piata mondiala.
Evenimentele recente de pe teritoriul irakian au temperat, insa, optimismul investitorilor cu privire la evolutia acestui conflict. Trupele americane si britanice s-au lovit, marti, de o rezistenta solida in timpul atacului lansat asupra Garzilor Republicane situate in apropierea Bagdadului.
"Piata reactioneaza acum la dificultatile intampinate in cadrul campaniei militare. Evolutia favorabila initala a aratat ca investitorii mizau pe o victorie rapida, dar entuziasmul s-a temperat, in ultimele zile", a aratat analistul australian Simon Games-Thomas.
In acelasi timp, piata petrolului are un nou motiv de ingrijorare. Dupa ce situatia din Venezuela s-a restabilit, este randul industriei petroliere din Nigeria sa fie afectata de conflicte interne.  In acest context, principalele companii petroliere din regiune - grupul anglo-olandez Shell, compania TotalFinaElf (Franta) si ChevronTexaco (SUA) - si-au inchis operatiunile, saptamana trecuta, decizie care a diminuat cu aproape 40% productia petroliera, care se ridica zilnic la 2,2 milioane de barili.
Nigeria este unul din primii sase mari exportatori de petrol in Statele Unite, unde rezervele nationale de combustibil au scazut la cele mai mici nivele din ultimii 27 de ani, dupa ce Venezuela si-a intrerupt exporturile in aceasta tara.
Analistul David Thurtell, de la Commonwealth Bank din Sydney, a aratat ca situatia din Nigeria reaminteste in mod neplacut de criza provocata de protestele din Venezuela.
"Situatia din statul african este aproape in permanenta instabila, dar este posibil ca reactia pietei sa fie similara cu cea de acum patru luni. Daca productia din Nigeria se va reduce la un milion de baril pe zi, timp de o luna, rezervele vor fi din nou limitate", a aratat Thurtell.
Abdullah al-Attiyah, presedintele Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat luni ca statele pe care le reprezinta pot acoperi deficitul creat de situatia din Nigeria. In plus, OPEC s-a angajat sa completeze lipsurile rezultate din intreruperea exporturilor irakiene.

Aurul-singura alternativa sigura
Pe masura ce stirile de razboi inflameaza pietele financiare pentru a doua zi consecutiva, aurul castiga teren deoarece investitorii raman fara alternative de investitii sigure. Ieri dimineata, aurul a deschis in crestere cu aproape 3,5$ pe uncie, pana la 333 $, dar inca departe de maximul record atins luna trecuta, de 388,5 $.

Bancnota intarziata
Razboiul din Irak ii impiedica pe americani sa lanseze noua bancnota de 20 de dolari, prima care urma sa fie introdusa in circulatie in cadrul programului Trezoreriei SUA de proiectare a unor noi bancnote de 20$, 50$ si 100$, care include si alte culori decat verdele traditional, pentru a descuraja falsificatorii. Emisiunea urma sa fie lansata maine la  Washington, si era programata sa intre pe piata in toamna. Oficialii trezoreriei cred ca intarzierea va fi de sase-opt saptamani, fara a stabili o noua data.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO