Business Internaţional

Petrolul a facut plinul PIB-ului rusesc

25.03.2003, 00:00 15

Tensiunile de ordin politic generate de conflictul din Irak, datorita carora preturile la petrol au atins un nivel record in acest an, au generat in acelasi timp unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere ale economiei Rusiei de la criza din 1998.
Principalele cinci sectoare ale acestei economii, industria, agricultura, constructiile, transporturile si sectorul de retail, au inregistrat o crestere de 6,1% in luna ianuarie si februarie, comparativ cu perioada similara a anului anterior, a anuntat Comitetul Statistic de Stat al Rusiei.
"Guvernul este extrem de multumit de aceste rezultate, si spera ca, daca aceasta tendinta se va mentine, rata de crestere economica sa ajunga la 5% in 2003," a declarat ministrul adjunct al dezvoltarii economice si comertului, Ivan Materov.
In mod oficial, guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 4,4% anul acesta, insa majoritatea economistilor sustin ca rata ar putea fi chiar mai ridicata in cazul in care media preturilor la petrol se va situa peste nivelul de 25 de dolari in acest an.
Luna aceasta, temerile legate de razboiul din Irak au dus la majorarea preturilor la titei pana la 35 de dolari, insa mare parte din aceasta crestere a fost eliminata saptamana trecuta, cand preturile au scazut cu aproape un sfert pana la aproximativ 27 de dolari, cea mai pronuntata scadere de o saptamana inregistrata de la ultimul razboi din Golf.
"Nu cred ca vom inregistra acelasi ritm alert de crestere economica in lunile urmatoare, insa ne asteptam ca PIB sa creasca cu 4,5-5% anul acesta, valoare ce va depasi asteptarile guvernului," a declarat Ievsei Gurvich, director al Grupului Specialistilor Economici din cadrul Ministerului de Finante.
Cresterea preturilor la petrol, combinata cu scaderea dolarului au atras investitii, in timp ce cresterea euro i-a ajutat pe producatori sa concureze cu importurile europene.
"Intr-o mare masura, cresterea economica poate fi explicata printr-o crestere semnificativa a investitiilor, care au avansat cu 10% in lunile ianuarie-februarie fata de perioada similara a anului precedent," a declarat Ievgheni Gavrilenkov, economist-sef in cadrul Troika Dialog.
"Principalele active industriale sunt acum distribuite celor care doresc sa investeasca," a mai declarat acesta, adaugand ca tinta de 5% privind cresterea economica este una realista.
Totusi, unii economisti sunt sceptici.
"Credem ca rata de crestere economica nu a fost generata de o schimbare calitativa a structurii economiei Rusiei. Prin urmare, nu ne asteptam la o valoare mai mare a PIB in acest an," a declarat Alexei Zabotkin din cadrul United Financial Group.
Economia rusa a inregistrat o crestere de 4,3% anul trecut.
Economistul Alexei Moiseiev din cadrul Renaissance Capital a declarat ca nici actuala rata a cresterii, nici majorarea preturilor la petrol care au sustinut-o nu au o baza solida si a relansat o proiectie de 3,9% privind cresterea pe acest an.
Guvernul incearca in prezent sa diversifice treptat structura economiei, in incercarea de a limita dependenta acesteia de sectorul resurselor naturale.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO