Business Internaţional

Petrolul si aurul tin bursele in sah

21.08.2008, 19:41 24

Pietele de actiuni din Europa au variat usor, in conditiile in care majorarea preturilor la marfuri a impins in sus actiunile companiilor din sectorul minier si al energiei, dar cele ale retailerilor si companiilor aeriene au scazut, scrie Bloomberg.
Actiunile BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, si cele ale Rio Tinto Group au avansat cu peste 6 procente pe bursa londoneza. Actiunile Hewlett-Packard au inregistrat o crestere de 3,3% in Germania dupa ce comenzile din Europa si Asia au contribuit la o majorare cu 14% a profitului companiei.
Actiunile Carrefour, cel mai mare retailer european, au scazut cu aproape 2%, in timp ce actiunile British Airways au pierdut 2,7% la jumatatea sedintei de tranzactionare.
Indicele MSCI World a castigat 0,3 puncte procentuale, pana la 1.317,78. Indicele actiunilor miniere, cu cele mai slabe performante in ultima luna in urma reducerii preturilor la marfuri, a consemnat cea mai puternica crestere din ultimele doua saptamani.
Producatorii de marfuri "genereaza inca o profitabilitate solida", spune Jane Coffey din cadrul Royal London Asset Management.
BP, a doua mare companie petroliera din Europa, a inregistrat o crestere a valorii actiunilor, in conditiile in care pretul titeiului s-a aflat in crestere pentru a doua zi consecutiv.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 0,1%, iar indicele MSCI Asia Pacific a consemnat o crestere de 0,5%. Indicele chinex CSI 300 a avut o crestere de 7,9%.
Aurul si argintul au inregistrat a treia zi de cresteri pe bursele din Asia, in contextul in care deprecierea dolarului a sporit interesul pentru metale pretioase ca alternativa de investitie.
Pretul titeiului cu livrare in luna septembrie a avansat cu pana la 83 de centi sau 0,7 procente, pana la un nivel de 115,36 dolari pe baril, pe bursa de marfuri din New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO