Business Internaţional

Piata de achizitii incepe anul in forta: Novartis preia controlul asupra Alcon in schimbul a 40 mld. $

04.01.2010, 23:09 70

Producatorul elvetian de medicamente Novartis a lansat o ofertade achizitionare a actiunilor Alcon pe care nu le detine inca(75%), cea mai mare companie din domeniul ingrijirii ochilor dinlume, de la Nestlé si actionarii minoritari in schimbul unei sumetotale de 39,3 miliarde de dolari (27,3 mld. euro), in conditiilein care directorul executiv al companiei, Daniel Vasella, incearcao extindere pe segmentul produselor pentru chirurgie oculara, scrieBloomberg.

Nestlé va vinde o participatie de 52% catre producatorulelvetian de medicamente in schimbul a 180 de dolari pe actiune.Novartis a oferit 2,8 din propriile actiuni pentru fiecare actiuneAlcon detinuta de investitorii minoritari.

Novartis isi exercita o optiune asupra careia companiileelvetiene s-au pus de acord in aprilie 2008.

Achizitionand Alcon in intregime, producatorul solutiei dedezinfectare a lentilelor Opti-Free, Novartis isi va extindeportofoliul de operatiuni din domeniul ingrijirii ochilor, arataDieter Buchholz, din cadrul Falcon Private Bank. Alcon a avut omarja de profit operational de 35% in 2008, comparativ cu marja de22% inregistrata de Novartis.

"Alcon va intregi portofoliul Novartis, asa ca tranzactia arelogica", a declarat Buchholz.

Nestlé isi va fi multiplicat valoarea investitiei din cadrulAlcon de peste 100 de ori in decurs de 33 de ani. Compania acumparat participatia in cadrul Alcon in schimbul a 280 de milioanede dolari in 1977, conform purtatoarei de cuvant a acesteia, NinaBackes. Nestlé a vizat compensarea riscurilor de pe pietele aflatein curs de dezvoltare prin extinderea in Statele Unite, inconditiile in care inflatia impingea in sus costul alimentelor.

Nestlé a cedat o participatie de 25% catre Novartis in iulie2008 pentru 10,4 mld. $, companiile incheind atunci acordulprivitor la optiunea de achizitionare a restului actiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO