Business Internaţional

Piaţa de certificate de CO2, suspendată după o fraudă

Autor: Gabriel Razi

20.01.2011, 23:45 59

Comisia Europeană a suspendat tranzacţiile cu certificate de CO2(certificate de emisii de gaze cu efect de seră) după ce platformade tranzacţionare a Cehiei a fost atacată şi au fost sustrasepermise în valoare de 7 milioane de euro, scrie cotidianul britanicThe Telegraph.

Furturi electronice ale certificatelor de CO2 au fost raportateşi de autorităţile din Austria, Grecia, Polonia şi Estonia. Celeaproape 500.000 de permise care au dispărut de pe platforma detranzacţionare a Cehiei au trecut prin mai multe pieţe din estulEuropei înainte de a dispărea fără urmă.

"Ar putea fi o acţiune concertată a hackerilor pentru a le vindepe pieţe la vedere înainte ca fraudele să fie descoperite", a spusMaria Kokkonen, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentruprobleme climatice Connie Hedegaard.

După ce în ultimele luni sistemul de tranzacţionare acertificatelor a fost de mai multe ori ţinta atacurilorinformatice, autorităţile de la Bruxelles au decis să îi suspendeactivitatea până cel puţin pe 26 ianuarie.

În consecinţă, vor fi perturbate tranzacţii în valoare de pestedouă miliarde de euro, care ar fi avut loc în perioada în careplatforma nu va funcţiona.

Anual, piaţa certificatelor de CO2 se ridică la 90 de miliardede euro, Europa fiind cea mai mare piaţă din lume pentru astfel detitluri.

Un caz similar şi în România

Un caz similar a avut loc la sfârşitul anului trecut şi înRomânia. Holcim, unul dintre cei mai importanţi producători deciment de pe piaţa locală, a raportat că persoane necunoscute ausustras 1,6 milioane de certificate de CO2, din care au fostrecuperate 600.000 de unităţi. Valoarea certificatelor ce nu auputut fi recuperate se ridică la 15 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO