Business Internaţional

Piata imobiliara din Europa Centrala si de Est o ia in jos

14.08.2008, 19:38 28

Investitiile in sectorul imobiliar din Europa Centrala si de Est au scazut in prima jumatate a acestui an pana la valoarea de 5,9 miliarde de euro, cu 14% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut si cu 24% sub valoarea din a doua jumatate a lui 2007, conform unui raport emis de compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis, citat de publicatia The Sofia Echo.
Finalizarea tranzactiilor dureaza acum mai mult si procesul este mai greoi decat inainte. Unul dintre motivele acestei schimbari este acela ca bancile au devenit mult mai restrictive in ce priveste politica de creditare. Numarul cumparatorilor este in cotinua scadere, in conditiile in care companiile imobiliare listate public resimt impactul scaderii valorii actiunilor, se mentioneaza in raportul emis de Richard Ellis.
Comparativ cu incetinirea ritmului de crestere a activitatii din sectorul imobiliar al intregii Europe, activitatea de pe piata din Europa Centrala si de Est a ramas relativ ridicata in prima jumatate a acestui an.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, rata investitiilor din Europa a scazut cu 49% in primele sase luni ale anului in curs, pana la 63,4 miliarde de euro. Investitiile din sectorul imobiliar al Europei Centrale si de Est reprezinta, in acest moment, 9,3% din totalul investitiilor din intreaga Europa, valoare sensibil mai mare decat cea de 6% a anului 2007.
Cea mai mare parte a investitiilor au fost realizate in capitalele tarilor, 74%, aceasta tendinta mentinandu-se inca din 2004. De asemenea, proprietatile de pe segmentul spatiilor comerciale au atras cei mai multi investitori.
Tranzactiile incheiate in Europa Centrala si de Est au fost impartite aproape egal in cele trei subregiuni, respectiv Europa Centrala - 31%, Europa de Sud-Est - 34% si Europa de Est - 35%. In raport Europa Centrala reprezinta Cehia, Ungaria si Polonia, in Europa de Sud-Est sunt cuprinse Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia, iar in Europa de Est Rusia si Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO