Business Internaţional

Piraeus scade cu 15% pentru că vinde acţiuni noi prea ieftin

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

04.01.2011, 23:40 23

Acţiunile Piraeus Bank, al patrulea mare creditor al Greciei, auînregistrat o scădere de 15,6% la jumătatea şedinţei detranzacţionare de ieri, brokerii invocând preţul foarte redus lacare banca vinde acţiuni noi printr-o ofertă de 800 mil. euro înraport cu cotaţia de pe bursă, potrivit agenţiei de presă ThomsonReuters.

"Scăderea se datorează preţului mult mai mic al acţiunilor noice vor fi emise comparativ cu preţul la care au închis ultimaşedinţă de tranzacţionare acţiunile existente ale băncii", adeclarat Takis Zamanis, trader în cadrul Beta Securities.

Piraeus a anunţat luni că va emite 12 noi acţiuni pentru fiecarecinci deţinute în scopul atragerii a 807 milioane de euro pentruconsolidarea bilanţului şi pentru a putea face faţă mai bine crizeidatoriilor cu care se confruntă Grecia.

Piraeus Bank şi-a apărat decizia de a oferi acţiuni noi la unpreţ mult mai mic în cadrul ofertei de drepturi, spunând că oastfel de mişcare este una "obişnuită" în perioade de volatilitateşi că termenii ofertei sunt susţinuţi de majoritatea acţionarilorbăncii, scrie The Wall Street Journal.

Analiştii bancari consideră totuşi că emisiunea va diluacâştigurile pe acţiune ale băncii cu aproximativ 49,5% în 2011 şicu peste 55,1% în 2012.

Şi alte bănci au avut o evoluţie slabă. Acţiunile Alpha Bankscăzuseră la jumătatea şedinţei de tranzacţionare cu 3,4%, până la3,74 euro, în timp ce cele ale EFG Eurobank Ergasias au pierdut2,2% din valoare, ajungând la 3,64 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO