Business Internaţional

Planurile Nestle legate de top management, contestate de actionari

08.03.2005, 00:00 92

O serie de actionari ai Nestle au anuntat ca se vor opune planurilor companiei de a combina rolurile de director executiv si presedinte, aceasta fiind prima obiectie importanta adusa politicii de guvernare corporatista a companiei, relateaza Financial Times.


Ethos, un fond de pensii elvetian, a declarat ca se va opune intentiei lui Peter Brabeck, directorul executiv al companiei, de a prelua presedintia companiei dupa intrunirea de luna viitoare a actionarilor acesteia.


Ethos, ce-si va uni fortele cu alte cinci fonduri de pensii pentru a modifica regulile privitoare la posibilitatea depunerii de motiuni in cadrul intrunirii generale anuale, a declarat ca va contesta si termenul de schimbare a membrilor boardului, cat si limitele legate de inregistrarea actiunilor.


Ethos pune sub semnul intrebarii reglementarea conform careia pentru a avea dreptul de a introduce o motiune in cadrul intrunirii anuale, un actionar trebuie sa detina actiuni in valoare nominala de 856.561 de dolari.


Dominique Biedermann, director al Ethos, a recunoscut ca aceasta initiativa are sanse slabe de success, avand in vedere reglementarile foarte stricte privitoare la dreptul de vot in cadrul intrunirii generale anuale valabile in cazul Nestle.



Totusi, acesta a scos in evidenta campaniile anterioare lansate in cazul Credit Suisse si ZYrich Financial Services, in cadrul carora initiativele Ethos au determinat modificari de strategie.



Decizia Nestle de a combina cele doua roluri, contrara tendintei generale de guvernare corporatisa in Elvetia si pe plan global, nu a intampinat o rezistenta importanta, in mod surprinzator, din momentul in care a fost anuntata, in luna ianuarie a anului trecut.



Aceasta indiferenta se datoreaza in mare parte perceptiilor favorabile legate de performantele Nestle, cat si respectului de care se bucura Brabeck.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO