Business Internaţional

Plecarea directorului executiv nu ar fi o „paguba” pentru AIG

22.11.2009, 23:13 19

Directorul executiv al American International Group (AIG),cunoscut pentru modul dur in care vorbeste, a amenintat in maimulte randuri ca isi da demisia, insa gigantul din domeniulasigurarilor, care da semne de viata dupa ce anul trecut a fost demai multe ori in pragul falimentului, s-ar putea descurca si farael, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Robert Benmosche a amenintat ca o sa isi dea demisia din cadrulAIG in parte din cauza ca nu ii poate plati pe angajati atat catsi-ar dori, potrivit The Wall Street Journal.

AIG a refuzat sa comenteze, insa intr-o scrisoare adresataangajatilor Benmosche a spus ca el lucreaza continuu pentru a"depasi obstacolele privind plata de bonusuri care stau in calearestaurarii valorii AIG". El a mai spus ca este "profund devotat"incercarii de a scoate compania mai puternica din aceasta criza.Din pozitia de destinatar al unor fonduri guvernamentale de 180mld. dolari (120 mld. euro), AIG a intrat in vizorul lui KennethFeinberg, omul pe care administratia Obama l-a desemnat sasupravegheze salariile acordate de institutiile care au primit banide la stat. Benmosche s-a impotrivit restrictiilor impuse deFeinberg in ceea ce priveste sistemul de plati.

Daca insa el se hotaraste sa isi puna in aplicare amenintarile,nu ar fi o situatie tragica pentru companie, spun analistii.Benmoshe se afla in cadrul companiei de asigurari de doar treiluni. Aceasta nu este o perioada suficient de lunga pentru ca el sadevina de neinlocuit. Mai mult, Wall Street-ul este plin deexecutivi competenti care isi cauta un loc de munca. "Pierdereaunui director executiv nu va fi semnificativa pentru AIG", a spusSean Egan, directorul agentiei de rating Egan-Jones Ratings dinHaverford, Pennsylvania. "Exista multi alti oameni care i-ar putealua locul."

Problema care sta la baza conflictului dintre Benmosche siFeinberg este aceea ca firmele care se bazeaza pe sprijinulguvernului pentru a se mentine pe piata trebuie sa plateascasalarii si bonusuri mai mici decat competitorii care au refuzatajutorul. Feinberg a redus pachetele salariale ale celor mai bineplatiti 25 de angajati in cadrul companiilor care au primitajutoare de la stat si impune o serie de reguli care sareglementeze sistemul de salarizare pentru urmatorii 75.

Pentru AIG in special, Feinberg a promis sa limiteze bonusurileangajatilor diviziei de produse financiare a companiei, care auprimit la inceputul acestui an sume masive de bani care au starnitmania contribuabililor cu banii carora asiguratorul a reusit saevite falimentul. AIG ar urma sa plateasca in martie 2010 bonusuriin valoare de 198 mil. dolari (133 mil. dolari) angajatilordiviziei de produse financiare.

"Sunt multe persoane calificate care si-ar dori sa lucreze incadrul AIG", a spus Bill Fitzpatrick, analist in cadrul OptiqueCapital Management din Milwaukee, Wisconsin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO