Business Internaţional

Polonezii se hotarasc cu greu sa privatizeze cea mai mare banca

05.01.2004, 00:00 10



Trezoreria Poloniei a anuntat ca operatiunea indelung amanata de listare la bursa a PKO Bank Polski ar trebui sa aiba loc anul viitor, conform planului, in pofida intarzierii procedurii de alegere a unei firme de consultanta pentru acest amplu proiect de privatizare.



La finele anului trecut autoritatile de la Varsovia au amanat a doua licitatie pentru desemnarea unei firme de consultanta, invocand motive procedurale.



Decizia a generat temeri privind o noua amanare a proiectului de listare care vizeaza un pachet de pana la 30% din capitalul institutiei financiare aminitite, ultima banca majora din centrul Europei ramasa sub controlul statului.



"Ne vom stradui sa realizam aceasta operatiune in cursul anului viitor. Tranzactia ar putea avea loc in trimestrul al patrulea", a declarat Urszula Palaszek, directorul departamentului destinat institutiilor financiare poloneze din cadrul Trezoreriei.



Oficialul a adaugat ca autoritatile vor organiza cat mai curand posibil o noua licitatie pentru alegerea unei firme de consultanta.



Banca PKO detine active estimate la peste 20 de miliarde de dolari si administreaza aproape o treime din depozitele persoanelor fizice din Polonia. Institutia ar reprezenta un obiectiv atractiv pentru investitorii din regiune, odata cu listarea sa la bursa.



Potrivit analistilor, un pachet de 30% din actiunile PKO are o valoare cuprinsa intre un miliard de dolari si 1,5 miliarde de dolari, estimarile bazandu-se pe evaluarea bancilor rivale, cum ar fi Pekao.



Trezoreria poloneza a explicat ca nici una dintre firmele de consultanta care au depus oferte in cadrul licitatiei - respectiv bancile Citigroup si HSBC si firma locala de brokeraj Penetrator - nu au indeplinit in totalitate criteriile impuse de autoritati.



Guvernul polonez intentiona sa privatizeze PKO in acest an, dar a anulat licitatia prevazuta pentru luna iulie, din cauza unor dificultati procedurale. La sfarsitul lunii noiembrie, guvernul a anuntat ca doreste sa finalizeze acest proiect in jurul lui septembrie 2004.



Amanarea privatizarii a afectat deja PKO, in contextul in care strategiile agresive aplicate de concurentii straini au avut ca rezultat diminuarea ccotei sale pe piata autohtona. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO