Business Internaţional

Polonia iese în stradă pentru a cere o siguranţă mai mare a locului de muncă în ceea ce ar putea fi cele mai mari proteste de după ’89

Unii demonstranţi cer demisia premierului Donald Tusk şi alegeri anticipate

Unii demonstranţi cer demisia premierului Donald Tusk şi alegeri anticipate

Autor: Bogdan Cojocaru

12.09.2013, 20:39 786

Coaliţia aflată la guvernare în Polonia este pe cale să piardă controlul în parlament după ce cele mai mari sindicate din ţară au pornit ceea ce descriu a fi cele mai ample proteste de stradă de după 1989, în care cer, printre altele, o siguranţă mai mare a locului de muncă, salarii mai bune şi demisia premierului.

În prima zi de proteste, miercuri, până la 15.000 de persoane – potrivit autorităţilor – sau 23.000 de oameni, după cum spun oranizatorii, au mărşăluit şi demonstrat la Varşovia cerând salariu minim pe economie mai mare, creşterea ajutorului social pentru săraci, siguranţă mai mare a locului de muncă şi contracte care garantează pensii şi beneficii de sănătate, scrie AP.

Protestatarii sunt, de asemenea, nemulţumiţi de decizia guvernului de a majora vârsta de pensionare la 67 de ani, de modificarea codului muncii prin care li se dă angajatorilor flexibilitate mai mare în calcularea orelor de muncă şi de calitatea sistemului educaţional. În aceste condiţii, unii demonstranţi cer demisia premierului Donald Tusk şi alegeri anticipate.

„Noi oamenii, cerem astăzi: Guvernule, revino la realitate“, a spus un lider sindical.

Pentru marşul final, de sâmbătă, organizatorii aşteaptă 100.000 de participanţi şi au asigurat că protestele vor fi paşnice. Printre sindicatele care au chemat oamenii în stradă se numără sindicatul Solidaritatea, urmaşul forma­ţiunii care în anii 1980 prin acţiunile sale a grăbit căderea comunismului în Polonia şi în restul blocului sovietic, notează The Wall Street Journal.

Guvernul lui Tusk, în cei şase ani de când se află la conducerea ţării, a introdus măsuri nepopulare precum majorări de taxe şi reformarea sistemului de pensii care au enervat clasa de mijloc. Pe de altă parte, Polonia este singurul stat din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizelor economice şi financiare care au urmat prăbuşirii băncii americane de investiţii Lehman Brothers în septembrie 2007.

Tusk a fost cândva cel mai popular politician polonez, dar în prezent partidul său a fost depăşit în sondajele de opinie de opoziţia cu tentă naţionalistă.

Majoritatea polonezilor susţin protestele din această săptămână, potrivit unui sondaj de opinie realizat pentru postul de televiziune TVN.
 

Trei dezertori în trei săptămâni

În acest context, formaţiunea de guvernământ, Platforma Civică, a pierdut ieri al treilea parlamentar în mai puţin de trei săptămâni, scrie Bloomberg. Jacek Zalek i s-a alăturat lui Jaroslaw Gowin, care a părăsit partidul în această săptămână în semn de protest la adresa reformei din sistemul de pensii, şi lui John Godson, care a plecat pe 27 august. Astfel coaliţia de guvernare rămâne cu 232 de voturi în camera inferioară a parlamentului, care are 460 de locuri.

Salariul mediul net lunar în Polonia este echivalent cu 650 de euro – de aproape două ori mai mare ca în România – în pofida a mai mult de două decenii de creştere economică neîntreruptă. Însă salariile relativ scăzute au încurajat companiile străine să-şi transfere operaţiunile în Polonia pentru a-şi reduce costurile. Aceste companii contribuie semnificativ la exporturile ţării, unul din motoarele de creştere economică. Rata şomajului este de 13% pe fondul blocării industriei.

Prognozele indică că economia, ajunsă în pragul stagnării din cauza crizei din zona euro, îşi revine gradual. Banca centrală anticipează că avansul economic va accelera de la 1,1% anul acesta la 2,4 în 2014. Evoluţia de anul acesta este una dintre cele mai slabe din ultimii ani.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO