Business Internaţional

Polonia îşi pune centură de siguranţă de 29 mld. $ de la FMI

Autor: Catalina Apostoiu

23.12.2010, 23:45 13

Polonia încearcă să înlocuiască linia de credit preventivă de 21de miliarde de dolari (16 mld. euro) ce i-a fost acordată de FMI cuuna pe doi ani de 29 de miliarde de dolari (22 mld. euro), adeclarat John Lipsky, numărul doi al FMI, citat de Bloomberg. ŞiRomânia negociază în prezent cu instituţia de la Washingtonacordarea aceluiaşi tip de împrumut preventiv.

Lipsky a declarat că intenţionează să obţină rapid aprobareaboardului FMI pentru cererea Poloniei. Ţara încearcă să profite denoi reguli legate de programul FMI de linii de credit menite săîncurajeze ţările să apeleze la fond înainte de dezvoltarea unorcrize.

"La nivel mondial, anumite temeri importante s-au intensificatşi împărtăşesc poziţia autorităţilor poloneze conform căreia duratamai mare şi accesul sporit disponibile în conformitate cu programulreformat al liniilor de credit pot juca un rol important însusţinerea în continuare a strategiei Poloniei şi în menţinereaîncrederii externe", spune Lipsky.

În luna iulie, FMI a aprobat linia de credit de 21 de miliardede dolari a Poloniei pe un an, linie pe care autorităţile audeclarat că o vor considera drept preventivă. Luna următoare,agenţia a schimbat regulile pentru această facilitate, care esterezervată ţărilor care se precalifică pe baza unor fundamentesolide.

Economia poloneză, care în trimestrul trei a înregistrat ocreştere de 4,2%, va avea trei motoare importante de creştere:majorarea cheltuielilor populaţiei, investiţiile din fondurilestructurale ale UE şi proiectele de infrastructură pentruCampionatul European de Fotbal din 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO