Business Internaţional

Polonia rurala nu are loc in Europa Occidentala

25.04.2001, 00:00 18



Subdezvoltarea rurala din Polonia ar putea afecta planurile de aderare ale acestei tari la Uniunea Europeana, se afirma intr-un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) publicat saptamana aceasta la Varsovia, transmite Mediafax.

"Avem de-a face cu doua Polonii: una urbana, care apartine lumii dezvoltate si alta rurala, extrem de inapoiata", declara cei care au elaborat acest raport.

PNUD avertizeaza ca aceasta situatie "constituie un factor destabilizator pentru dezvoltarea tarii, pentru functionarea institutiilor democratice si risca sa perturbe serios procesul de integrare in structurile UE".

Raportul constata ca produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor se cifreaza in zonele rurale la 6.116 dolari SUA, fata de 8.892 de dolari in zonele urbane, in timp ce in UE acesta este de 16.000 de dolari pe an.

Accesul populatiei rurale la institutiile de invatamant superior s-a inrautatit intr-un mod dramatic. In anii 1980, un tanar de la tara din 14 intra la universitate. Zece ani mai tarziu, nu este admis in facultate decat un satean din 130 sau 140, conform PNUD.

Cu un Indice de Dezvoltare Umana (HDI - Human Development Index) de 0,814, Polonia ocupa cel de-al 44-lea loc intr-un clasament care analizeaza 47 de tari dezvoltate. In zonele rurale poloneze, acest indice este de 0,794, ceea ce o situeaza in afara acestui grup.

PNUD preconizeaza lansarea a patru programe pentru zonele rurale din Polonia: un program national de educare si de formare permanenta in zonele rurale, dezvoltarea infrastructurilor tehnice sociale, consolidarea autogestionarii si activarea potentialului agricol pentru relansarea activitatii economice in aceste zone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO