Business Internaţional

Polonia vinde încă 10% din cel mai mare asigurător din Europa de Est

Foto AFP

Polonia vinde încă 10% din cel mai mare asigurător din Europa de Est

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

09.06.2011, 23:41 317

Trezoreria poloneză a început vânzarea unui pachet de 10% dinacţiunile celui mai mare asigurător din Europa de Est, PZU.Acţiunile scoase la vânzare au o valoare de 3,3 miliarde de zloţi(840 mil. euro), potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.Trezoreria ţării deţine în prezent o participaţie de 45,2 procenteîn cadrul companiei.

Un număr de bănci sunt implicate în procesul de book building,printre care Credit Suisse, Goldman Sachs, ING, JPMorgan Chase şiUniCredit. Procesul de book building este aşteptat a se încheiaastăzi.

Ţara a atras până acum aproximativ o cincime din ţintaprogramului de privatizare pe acest an, de 15 miliarde de zloţi(3,8 miliarde de euro), în condiţiile eforturilor de reducere adeficitului bugetar.

Vânzările de participaţii în cadrul mai multor companii de statau urcat semnificativ capitalizarea bursei de la Varşovia. Procesulde privatizare a atras mulţi cumpărători financiari şi strategicistrăini, contribuind la întărirea cursului de schimb alzlotului.

În luna mai a anului trecut, listarea asigurătorului polonez PZUa atras 8,1 miliarde de zloti (2,03 miliarde de euro) în cadrul aceea ce a fost atunci cea mai amplă ofertă publică de vânzare deacţiuni din Europa de după 2007.

Guvernul şi compania olandeză Eureko au vândut 25,8 milioane deactiuni sau 30% din cadrul celui mai mare asigurător polonez cătreinvestitori individuali şi instituţionali la un pret de 312,5 zloţipe actiune.

PZU are circa 16 milioane de clienţi şi controlează 37% dinpiata poloneză de asigurări de proprietăţi. În luna septembrie,Polonia va vinde cel puţin 10% din acţiunile băn­cii PKO BP,participaţie în valoare de 5,4 mld. zloţi (1,3 mld. euro), încadrul planului de privatizare derulat în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO