Business Internaţional

Posibila preluare a Merrill Lynch de catre HSBC tulbura pietele financiare

09.05.2001, 00:00 23



Zvonurile vehiculate in mediile financiare internationale potrivit carora grupul bancar britanic HSBC intentioneaza sa preia prima banca de investitii a Americiii, Merrill Lynch, au revenit in atentia pietelor financiare.

Din fuziunea celor doua companii va rezulta o corporatie de 200 de miliarde de dolari, a doua institutie financiara a lumii dupa gigantul american Citigroup. Totusi, expertii nu cred ca tranzactia se va finaliza, cel putin in viitorul apropiat.

In ultimul timp, pe pietele financiare internationale au circulat informatii conform carora grupul HSBC urma sa faca o oferta de preluare a liderului brokerilor americani, care are o capitalizare de piata de 56 de miliarde de dolari.

Banca britanica ar reusi, prin aceasta achizitie, sa patrunda pe piata de investitii din Statele Unite. Insa observatorii burselor americane se indoiesc ca tranzactia este iminenta, relateaza agentiile internationale de presa.

"In acest moment, nu cred ca vreuna dintre cele doua companii ar fi interesate de o fuziune, in special Merrill Lynch", a declarat Ray Soifer, fost analist bancar, actualmente seful unei firme de consultanta din SUA.

"Ceea ce ar putea aduce HSBC la noua societate - extinderea globala si reteaua de distributie - Merrill Lynch a obtinut deja prin parteneriatul incheiat", a mai spus Soifer.

Anul trecut, cele doua companii au infiintat un joint-venture pentru atragerea unei clientele speciale: persoanele foarte bogate, dispuse sa investeasca sume de peste 70.000 de dolari.

Nici investitorii nu considera ca oferta este probabila, actiunile celor doua institutii inregistrand fluctuatii mici pe pietele de capital.

Cotatia Merrill Lynch la New York Stock Exchange (bursa din New York) a urcat cu doar 2,6%, incadrandu-se in tendinta firmelor de brokeraj americane, in timp ce HSBC a castigat 2% la bursa din Londra.

Teoretic, combinatia celor doua institutii financiare ar fi o potrivire perfecta. Merrill ar oferi bancii britanice forta necesara pentru penetrarea pietei mondiale de investment banking (activitatea de banca de investitii), in special a celei din SUA.

Statele Unite s-au dovedit a fi o adevarata piatra de incercare pentru toate bancile straine care aspirau la intrarea pe piata americana de investment banking.

De asemenea, tranzactia ar conduce la reunirea retelelor de distributie ale celor doua firme. Merrill ar aduce piata americana, unde HSBC isi doreste o retea mai larga, iar banca britanica ar contribui cu activitatile din Asia, care este principala tinta de extindere a companiei americane.

Cu toate acestea, investitorii afirma ca Merrill Lynch nu are nevoie sa-si uneasca afacerile cu nici o alta banca. "Cred ca Merrill are o pozitie autoritara de lider al pietei de servicii financiare", a declarat Robert Albertson, proprietarul fondului de investitii Pilot Financial.

Analistii europeni afirma ca o fuziune este probabila, dar mai degraba mai tarziu, decat in viitorul apropiat. "Am privit aceasta tranzactie ca o afacere posibila cu cateva luni in urma. In acest moment, este cuprinsa pe agenda pe termen lung", a spus Martin Cross, analist bancar la societatea de brokeraj Teather & Greenwood din Londra.

O posibila cauza a amanarii fuziunii o reprezinta si actuala incertitudine de pe pietele financiare. Scaderile din acest an ale burselor ar putea fi o piedica importanta pentru conducerea HSBC, in incercarea de a le explica propriilor actionari beneficiile acestei tranzactii, in ciuda faptului ca actiunile Merrill Lynch au in prezent o valoare mai mica.

Pe de alta parte, cele doua parti ar putea astepta evolutia parteneriatului lor in segmentul populatiei cu venituri superioare, pentru a observa cat de bine pot colabora.

Un alt obstacol de calibru este diferenta intre culturile celor doua companii. HSBC este un jucator prudent, care priveste afacerile pe termen lung, dar care nu refuza totusi oportunitatile favorabile, atunci cand apar.

Observatorii considera ca preluarea Merrill de catre HSBC, ar conduce la schimbarea structurii Consiliului de Administratie al grupului britanic. Mai multe persoane cu functii de conducere in cadrul bancii americane vor inlocui actualii membri ai conducerii HSBC, iar acceptarea acestui fapt necesita ceva timp, conchid analistii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO