Business Internaţional

Prăbuşirea dolarului canadian aruncă în aer preţurile alimentelor. „Vom da un dolar pe o banană“

Prăbuşirea dolarului canadian aruncă în aer...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.01.2016, 00:04 6457

În plin declin al preţurilor materiilor prime, dolarul canadian s-a depreciat la cel mai scăzut nivel de după 2003 faţă de dolar. Plonjonul îi sperie pe canadieni deoarece din cauza lui se scumpeşte mâncarea, în special cea din import. Canada importă inflaţie.

Deprecierea monedei canadiene se vede mai ales în departamentele de fructe şi legume ale magazinelor, unde pre­ţurile au crescut substanţial. Canada importă 80% din fructele şi legumele consumate de cetăţenii săi, scrie Bloomberg. O mare parte din produsele alimentare importate de Canada vin din SUA.

„În curând vom da un dolar pe o banană“, spune glumind James Price, analist la fondul de investiţii Ri­chardson GMP.

Preţurile fructelor şi legumelor au urcat anul trecut cu 9-10%, potrivit unui studiu al Institutului Alimentar al Universităţii Guelph. Analiza esti­mează că aceste preţuri vor continua să crească mai rapid decât inflaţia anul acesta, cu până la 4,5% pentru unele produse, notează CBCNews. Unul dintre autorii studiului spune că pentru fiecare cent de dolar american cu care dolarul canadian se depreciază, ali­men­tele importante se vor scumpi cu 1% sau mai mult.

Stresul cel mai mare îl simt fa-miliile cu venituri mici, care cheltuie o parte mai mare din venituri pe mân-care, şi populaţia din regiunile izolate şi mai îndepărtate de marile oraşe, unde fructele şi legumele proaspete sunt mai scumpe chiar şi cu 50%. Pentru specialiştii în nutriţie, pro­blema este că mâncarea nesă­nătoasă este ieftină, iar cea sănătoasă, cum sunt fructele şi legumele proas­pete, se scumpeşte.

Pe de altă parte, deprecierea dolarului canadian face ca exporturile acestei ţări să fie mai atractive ca preţ, ceea ce în teorie sprijină producţia internă şi piaţa muncii.

Circa 10.000 de companii expor­tatoare canadiene şi-au încetat acti­vitatea în ultimul deceniu în condiţiile în care boomul petrolului a împins în sus valoarea monedei canadiene.

Însă evoluţia slabă a dolarului canadian are în mare parte la bază date dezamăgitoare despre economia ţării, una dintre cele mai dezvoltate. De­zamăgesc în special creşterea an­gajărilor, preţurile de consum şi vân­zările întreprinderilor. Aceste slăbi­ciuni sugerează că în al patrulea trimestru al anului trecut creşterea economică a fost sub cea estimată de banca centrală. „Şi-au menţinut o perspectivă optimistă şi este dificil de crezut că optimismul va rezista în faţa slăbiciunilor evidente ale laturii interne a economiei“, a explicat Shaun Osborne, analist la Scotiabank, citat de MarketWatch.

Acum, intenţiile de a face angajări şi de a investi ale companiilor sunt la cele mai scăzute niveluri din 2009 din cauza şocului cauzat de prăbuşirea preţurilor petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO