Business Internaţional

Praktiker, în cădere liberă: Acţiunile au scăzut cu peste 13% după ce grupul a raportat o pierdere de peste 550 milioane euro

Acţiunile Praktiker scad cu peste 13% după ce grupul a raportat o pierdere de 555 milioane euro

Autor: Marius Oncu

28.03.2012, 14:25 379

Cotaţia la bursă a grupului german Praktiker a scăzut miercuri cu 13,3%, după ce retailerul de bricolaj a raportat pentru anul trecut o pierdere peste aşteptările analiştilor, de 554,7 milioane de euro, comparativ cu un rezultat negativ de 33,6 milioane de euro în anul precedent, transmite Reuters.

Analiştii consultaţi de Reuters anticipau un rezultat negativ de 369 milioane de euro.

Pierderea a fost determinată de elemente excepţionale, precum reevaluarea în scădere a stocurilor, majorarea provizioanelor pentru contracte sau deprecierea activelor necurente, se arată într-un comunicat al grupului.

Impactul negativ cumulat al acestora pentru anul trecut se ridică la 473 milioane de euro. Retailerul notează că în cea mai mare parte aceste cheltuieli excepţionale au fost contabilizate în prima jumătate a anului trecut.

Praktiker a raportat o pierdere de 348 milioane de euro în primele nouă luni, faţă de un rezultat negativ de doar 100.000 de euro în urmă cu un an. Pentru trimestrul al treilea, retailerul a anunţat pierderi de 26 milioane de euro, comparativ cu profit de aproape 12 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Firma austriacă de investiţii Maseltov, cel mai mare acţionar al Praktiker, a anunţat marţi că vrea ca retailerul, prezent şi în România, să se retragă din Europa de Est. Vânzarea operaţiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro, potrivit cotidianului Financial Times Deutschland.

Maseltov, cu o participaţie de 10%, vrea să convingă şi alţi acţionari, la următoarea adunare generală, asupra necesităţii de a vinde operaţiunile, a declarat Isabella de Krassny, manager de fond şi purtător de cuvânt la firma de investiţii. Al doilea acţionar ca mărime este firma austriacă de investiţii Semper Constantia cu 5,01%.

Vânzările nete ale Praktiker în România au scăzut cu 24,4% în primele nouă luni ale anului, la 116,1 milioane de euro, în contextul condiţiilor economice dificile şi al continuării declinului consumului privat şi vânzărilor de retail. În trimestrul al treilea, vânzările Praktiker în România au scăzut cu 17%, la 47,4 milioane de euro. Praktiker avea în România la sfârşitul lunii septembrie 27 de magazine, la fel ca la sfârşitul lui 2010.

Grupul Praktiker este prezent în nouă ţări, cu 440 de magazine de bricolaj, incluzând şi reţeaua Max Bahr. În Germania, grupul are circa 330 de magazine. Divizia internaţională a Praktiker include operaţiunile din România, Grecia, Turcia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria şi Luxemburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO