Business Internaţional

Premierul ucrainean: Putin vrea să transforme estul Ucrainei într-o "o altă Transnistrie"

Premierul ucrainean: Putin vrea să transforme estul...

Autor: Anna Primac

08.09.2014, 10:11 165

"Putin va încerca să provoace în Ucraina un focar de tensiune controlat de el", a apreciat Iaţeniuk duminică, într-o emisiune a postului de televiziune ucrainean 1+1.

Preşedintele rus "vrea să creeze pe teritoriul regiunilor Lugansk şi Doneţk un fel de Transnistrie, Abhazie sau Osetie (de Sud). El (Putin) vrea să controleze acest teritoriu cu ajutorul mercenarilor săi şi să sugă sângele" poporului ucrainean, a acuzat premierul.

El a adăugat că Ucraina va trebui să instituie legea marţială în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), dacă armistiţiul intrat în vigoare vineri nu va avea rezultate pozitive.

În opinia sa, instituirea legii marţiale are mai multe avantaje, inclusiv consolidarea sistemului de apărare.

De asemenea, premierul ucrainean a îndemnat Occidentul să menţină sancţiunile împotriva Rusiei, în pofida unui posibil acord de pace durabil în estul Ucrainei.

"Sancţiunile Uniunii Europene demonstrează că nicio ţară nu mai are încredere în Rusia. Menţinerea acestor sancţiuni este necesară, pentru ca nimeni să nu uite de situaţia din Ucraina, de Crimeea şi de alte conflicte", a adăugat el.

"Lumea nu trebuie să uite de agresiunea rusă", a subliniat Iaţeniuk.

Kievul şi rebelii proruşi au încheiat vineri, la Minsk, un armistiţiu, în încercarea de a pune capăt conflictului care durează de aproape cinci luni în est şi care s-a soldat cu 2.600 de morţi şi jumătate de milion de refugiaţi. Armistiţiul a intrat în vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora României).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO