Business Internaţional

Presa germană a aflat condiţiile impuse de BCE pentru cumpărarea nelimitată de titluri de stat

Presa germană a aflat condiţiile impuse de BCE pentru cumpărarea nelimitată de titluri de stat

Presedintele BCE, Mario Draghi.

Autor: Vlad Popescu

20.08.2012, 10:36 1258

Consiliul guvernator al BCE va lua o decizie privind această măsură la următoarea şedinţă de politică monetară, de la începutul lunii septembrie, notează Der Spiegel, fără a preciza sursa informaţiilor.

Achiziţiile de obligaţiuni efectuate de bancă ar fi făcute publice imediat după efectuarea tranzacţiilor, a precizat publicaţia germană.

Un reprezentant al BCE a refuzat să comenteze informaţiile.

Dobânzile plătite de Spania şi Italia pentru a atrage finanţare din pieţe au crescut în ultimul an la cote alarmante, apropiindu-se şi chiar depăşind uneori pragul psihologic de 7%, la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au solicitat programe de finanţare externă de la UE şi FMI.

În prezent, randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a scăzut la 6,44%, iar Italia se împrumută la mai puţin de 6%, scăderi datorate speculaţiilor din piaţă privind o posibilă intervenţie decisivă a BCE.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat la începutul lunii august că banca ar putea cumpăra obligaţiuni spaniole şi italiene în paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobânzile percepute de investitori celor două ţări. Germania sprijină propunerile lui Draghi, notând că astfel de acţiuni trebuie însoţite de respectarea unor condiţii stricte de către Roma şi Madrid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO