Business Internaţional

Presa internaţională: SUA depozitează arme atomice în Europa

Presa internaţională: SUA depozitează arme atomice în...

Autor: Mihai Draghici

17.07.2019, 19:18 1542

Statele Unite depozitează bombe nucleare în mai multe ţări din Europa, arată un raport confidenţial obţinut de presa belgiană, iar două partide din Belgia au cerut Guvernului să nu mai permită staţionarea armelor atomice pe teritoriul ţării.

Un raport oficial al Adunării Parlamentare a NATO citat de publicaţiile La Libre Belgique şi De Morgen arată că Statele Unite ale Americii depozitează arme atomice în ţări europene.

"În cadrul NATO, Statele Unite au poziţionat în avangardă aproximativ 150 de arme nucleare, în principal bombe B61, în Europa, pentru a fi utilizate de avioane din SUA şi din ţări aliate. Aceste bombe sunt stocate în şase baze americane şi europene - Kleine Brogel din Belgia, Büchel (Germania), Aviano şi Ghedi-Torre din Italia, Volkel (Olanda) şi Incirlik, Turcia", se arată în document.

Biroul de presă al Adunării Parlamentare a NATO a confirmat existenţa documentului, subliniind că este vorba de un "proiect de raport" al unei instituţii "total separate şi independente" de NATO.

"Documentul publicat de Adunarea Parlamentară a NATO nu poate fi considerat în niciun caz un document oficial NATO", a transmis Alianţa Nord-Atlantică. Cele două entităţi sunt independente din punct de vedere juridic, dar proximitatea politică este evidentă, notează publicaţia La Libre Belgique.

Dezvăluirile au generat polemici în Belgia, iar Guvernul federal belgian a refuzat să confirme sau să infirme prezenţa armelor atomice americane.

Două partide ecologiste, Écolo şi Groen, au elaborat un proiect de lege care ar interzice prezenţa bombelor atomice pe teritoriul Belgiei. "Chiar dacă Guvernul federal a negat permanent prezenţa acestor arme, acest raport NATO confirmă că bombe nucleare B-61 sunt staţionate în Belgia, la Baza aeriană Kleine-Brogel. A venit momentul să punem capăt acestei ipocrizii şi să organizăm o dezbatere transparentă pe această temă. Prin refuzul admiterii prezenţei acestor arme pe teritoriul nostru, liderii politici împiedică orice discuţie. Iar miza fundamentală este să acţionăm. Putem accepta astfel de arme pe teritoriul nostru sub responsabilitatea cuiva precum (preşedintele american -n.red.) Donald Trump? Trebuie să răspundem la această întrebare", a declarat deputatul Samuel Cogolati, membru al firmaţiunii Écolo, citat de publicaţia L'Avenir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO