• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Business Internaţional

Preşedintele BCE susţine ideea Statelor Unite ale Europei

Preşedintele BCE susţine ideea Statelor Unite ale Europei

Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene: Cred că, într-o zi, poporul european va avea o confederaţie. Ne putem imagina un guvern federal

Autor: Vlad Popescu

06.09.2011, 00:05 946

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet a declarat că dacă guvernele din zona euro nu adoptă politici şi măsuri adecvate, acestea ar trebui să poată fi hotărâte de o entitate centrală, spre exemplu de un guvern federal al uniunii monetare.

"Cred că, într-o zi, poporul european va avea o confederaţie. Ne putem imagina un guvern federal", a afirmat Trichet, citat de agenţia de presă Thomson Reuters.

Declaraţiile lui Trichet vin să susţină conceptul de Statele Unite ale Europei, despre care preşedintele României Traian Băsescu a vorbit la sfârşitul lunii august.

El a adăugat că sectorul financar ar trebui decuplat de riscul datoriilor de stat din zona euro, propulsat semnificativ de criză. Trichet a arătat că statele din zona euro trebuie să implementeze "imediat" con­solidarea Fondului Eu­ropean de Stabilitate Financiară aprobată în iulie, odată cu al doilea acord de intervenţie financiară inter­naţională pentru Grecia.

Trichet a mai arătat că este nevoie de un val de reforme economice structurale în zona euro, pentru îmbunătăţirea productivităţii, susţinerea creşterii economice şi potenţialului de angajare.

El a adăugat că uniunea monetară are nevoie de o consolidare substanţială a Pactului de Creştere şi Stabilitate, care gu­vernează politica fiscală a statelor membre.

"Ne putem imagina că mâine, dincolo de ce putem vedea acum, dacă în pofida recomandărilor o ţară nu ia sau nu poate lua deciziile necesare, ar trebui să fie posibil ca acestea să fie luate de la centru, din centrul monedei unice", a comentat oficialul.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: