Business Internaţional

Preşedintele Germaniei, cercetat pentru că a mers în vacanţă pe banii unor oameni de afaceri

 Preşedintele Germaniei, cercetat pentru că a mers în vacanţă pe banii unor oameni de afaceri

Autor: Ana Borlescu

17.02.2012, 10:25 483

Parchetul din Hanovra (nordul Germaniei) a anunţat joi că a cerut ridicarea imunităţii preşedintelui republicii, Christian Wulff, implicat de luni de zile într-un scandal privind acuzaţii de corupţie, relatează AFP.

Parchetul nu poate lansa procedurile împotriva preşedintelui republicii dacă deputaţii Bundestag-ului (camera inferioară a Parlamentului) nu îi ridică imunitatea.

"După o verificare exhaustivă a noilor documente şi evaluarea articolelor din presă, parchetul din Hanovra estimează că există fapte suficiente pentru suspiciuni de încălcări ale legii sau de beneficii de avantaje" ale lui Wulff, a explicat într-un comunicat parchetul din capitala regiunii Saxonia inferioară.

Wulff este criticat aspru de la jumătatea lunii decembrie de presa germană care îl acuză de a fi profitat de poziţia sa de lider al guvernului din Saxonia inferioară pentru a obţine avantaje financiare diverse, încercând apoi să ascundă aceste afaceri.

Preşedintele german a fost atacat fără menajamente pentru că a ascuns un împrumut, a profitat de vacanţe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogaţi, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor.

La mijlocul lunii ianuarie, justiţia germană a percheziţionat domiciliul fostului său purtător de cuvânt, concediat la 22 decembrie din cauza unor suspiciuni de corupţie pentru acte comise între 2007 şi 2009. El a fost atunci purtător de cuvânt al lui Wulff care era liderul guvernului regional.

În Germania, funcţiile preşedintelui sunt în principal onorifice, însă acesta este o autoritate morală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO