Business Internaţional

Presedintele Hyundai, in spatele gratiilor pentru delapidare de fonduri

06.02.2007, 17:23 17

Presedintele companiei Hyundai Motor, Chung Mong Koo, a fost condamnat la trei ani de inchisoare sub acuzatia de delapidare de fonduri si abuz de incredere, scrie BBC News.
Verdictul instantei de judecata a luat in considerare acuzatiile aduse lui Chung Mong Koo, presedintele in varsta de 68 de ani al companiei sud-coreene de autoturisme, care a folosit fondurile companiei in scopuri personale si pentru sustinerea ilegala a unor politicieni.
Delapidarea de fonduri si sponsorizarile ilegale pe care le-a sprijinit Chung Mong Koo vin sa contrazica politica de extindere a companiei producatoare de autoturisme.
Chung a fost gasit vinovat si de abuz de incredere, potrivit declaratiilor facute de judecatorul Kim Dong Oh al Curtii Centrale din Seul. Chung insa va face apel in instanta, fiind dezamnagit de verdict. Curtea a permis presedintelui Hyundai sa plateasca cautiunea pentru a nu fi inchis. Chung a fost acuzat de delapidarea a 110 mil. dolari din cadrul companiilor asociate. O parte din fonduri a fost folosita pentru a plati oficialii guvernului si diferiti politicieni si pentru a-l ajuta pe Chung sa preia controlul asupra grupului auto.
"Curtea a considerat ca aplicarea stricta a legii este mai mult decat necesara pentru eliminarea practi-celor ilegale, economia Coreei de Sud va fi cea care va beneficia de pe urma acestei masuri", a afirmat Kim Dong Oh. Chung, cel mai bogat om din Coreea de Sud, a marturisit in timpul procesului ca a stiut ca anumite fonduri au fost redirectionate fara a exista documentele corespunzatoare, dar nu a fost informat despre scopul acestor transferuri.
Procurorii au cerut o pedeapsa de sase ani, dar instanta a acordat trei ani de inchisoare, motivand ca fondurile nu au avut exclusiv o destinatie personala. Intre 2 si 3 milioane de woni au fost folositi pentru cheltuielile personale ale lui Chung si ale familiei acestuia.
Pe parcursul apelului in instanta, Chung va ramane la conducerea companiei producatoare de autoturisme cu sediul in Seul, au declarat reprezentantii companiei. Strategia de extindere a lui Chung pentru Hyundai Motor si asociatul Kia Motors va fi afectata de un al doilea proces si de restrictiile de calatorie impuse de Curte presedintelui.
"Este o lovitura puternica", spune Jung Seong Kook, care detine actiuni in valoare de 530 de milioane de euro la Hyundai Motor si este administrator la Macquarie IMM Investement Management. "Compania nu se confrunta doar cu o puternica competitie din exterior, ci si problemele din interior afecteaza negativ performantele." Companiile Hyunday Motor si Kia sunt in stadiu de recuperare dupa o scadere vizibila a castigurilor, deprecierea monedei nationale in raport cu dolarul de anul trecut afectand si mai mult perfomantele companiei in raport cu cele ale companiilor Honda si Toyota.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO