Business Internaţional

Presedintele Siemens plateste pentru scandalul de coruptie de la varful grupului german

23.04.2007, 18:58 24

Heinrich von Pierer, unul dintre cei mai importanti industrialisti germani si directorul executiv al Siemens din 1992 pana in 2005, a declarat ca va demisiona din functia de presedinte al consiliului de administratie al companiei, dupa ce membrii consiliului au facut presiuni in acest sens.
Klaus Kleinfeld, directorul executiv la Siemens, a fost supus unor puternice presiuni saptamana trecuta pentru a face o serie de lamuriri legate de scandalurile care zguduie gigantul industrial german, scrie International Herlad Tribune.
Von Pierer a motivat semnarea demisiei prin faptul ca doreste sa scoata compania de sub reflectoarele mediatice si sa o aduca "in ape mai linistite". Von Pierer va fi inlocuit de Gerhard Cromme, un adevarat simbol al conducerii corporatiste din Germania, care este presedintele unei comisii de audit intern ce investigheaza o serie de scandaluri de coruptie care au zdruncinat corporatiile germane. "A aparut sansa unui nou start pentru compania Siemens. Dar pentru ca acest lucru sa se intample, chiar si dupa demisia lui Von Pierer, toate acuzatiile trebuie definitiv clarificate", spune Berhold Huber, membru al comitetului de conducere al Siemens.
Desi nu a surprins pe nimeni, demisia lui Von Pierer a venit doar dupa ce membrii consiliului de conducere au facut presiuni asupra lui, ca urmare a faptului ca initial nu a vrut sa ia o astfel de decizie, potrivit declaratiilor unui director executiv. Dar in ultima perioada, Von Pierer si-a dat seama ca nu va putea iesi din aceasta situatie decat prin renuntarea la functia de presedinte.
Printre cei care au facut presiuni asupra lui Von Pierer sunt oficiali ai sindicatului muncitorilor, IG Metall, unul dintre cele mai importante sindicate germane ai carui reprezentanti detin mai mult de jumatate din totalul numarului de locuri din consiliul de administratie al Siemens.
Procurorii cerceteaza in prezent rapoartele potrivit carora peste 500 mil. dolari au fost platiti oficialilor straini pe parcursul ultimilor sapte ani de catre divizia de comunicatii a Siemens pentru a inlesni semnarea contractelor.
Fostii directori executivi, dar si cei actuali ai companiei Siemens sunt anchetati in doua procese de dare de mita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO