Business Internaţional

Preşedintele ucrainean îşi vede averea erodată de război şi de propriile decizii politice

Preşedintele ucrainean PETRO POROŞENKO a intrat în afaceri după ce Ucraina şi-a câştigat independenţa în 1991, iar astăzi acesta deţine o bancă, un canal TV, o companie de asigurări, şantiere navale şi mai multe întreprinderi din sectorul agriculturii şi alimentaţiei.

Preşedintele ucrainean PETRO POROŞENKO a intrat în afaceri după ce Ucraina şi-a câştigat independenţa în 1991, iar astăzi acesta deţine o bancă, un canal TV, o companie de asigurări, şantiere navale şi mai multe întreprinderi din sectorul agriculturii şi alimentaţiei.

Autor: CătăIina Apostoiu

11.05.2015, 00:03 584
La Forumul Economic Mondial din noiembrie 2013, miliardarul Petro Poroşenko era încrezător că viitorul pact comercial cu UE va repune pe picioare economia Ucrainei şi va umfla veniturile Roshen Confectionery prin majorarea dramatică a exporturilor de ciocolată către Uniune, scrie Bloomberg.

Acum, Poroşenko, devenit preşe­dinte al Ucrainei, îşi vede averea alunecând în jos. De la căderea acordului comercial propus, averea lui Poroşenko a înregistrat un declin de aproximativ 30% până la aproximativ 270 milioane de dolari. Producţia Roshen, care depăşea 400.000 de tone în 2012, a scăzut cu 25% în ultimii doi ani după ce produsele companiei au fost interzise în cea mai importantă piaţă, cea a Rusiei, şi fabrica de aici a fost preluată de guvern.

Afacerile lui Poroşenko „au fost complicate de poziţia sa oficială şi de deciziile pe care a fost nevoit să le ia ca preşedinte“, a explicat Yuri Yakimenko, analist în cadrul Razumkov Center for Economic and Political Studies, un institute de cercetare din Kiev.

În timpul campaniei prezidenţiale, Poroşenko a promis să vândă Roshen, însă acesta susţine că nu a găsit un cumpărător. Preşedintele evaluează compania la aproximativ 3 miliarde de dolari, potrivit CEO-ului Roshen, Viacheslav Moskalevski. „Roshen nu poate fi vândută la acest preţ în momentul actual. Nimeni nu poate vinde nimic acum“, declară Moskalevski. Această situaţie este generată în mare parte de starea precară a economiei Ucrainei şi de conflictul cu separatiştii proruşi.

Un bancher de investiţii familiar cu situaţia a declarat că singurul investitor interesat de Roshen a fost Néstle SA, care nu este dispusă să dea mai mult de 1 miliard de dolari.

Poroşenko nu este, bineînţeles, singurul care îşi vede averea scăzând cu ochii. Totuşi, acesta este preşedinte şi a fost nevoit să ia o serie de decizii care i-au afectat businessul.

Poroşenko a intrat în afaceri după ce Ucraina şi-a câştigat independenţa în 1991, iar astăzi acesta deţine o bancă, un canal TV, o companie de asigurări, şantiere navale şi mai multe întreprinderi din sectorul agriculturii şi alimentaţiei.

Totuşi, cel mai valoros activ al său rămâne Roshen, pe care a fondat-o în 1996. Roshen a devenit cel mai mare producător de dulciuri din Ucraina şi un jucător important în regiune.

CEO-ul Moskalevski insistă că este mai interesat să continue să dezvolte Roshen şi nu să o vândă. Deşi veniturile Roshen nu vor depăşi probabil 500 milioane de dolari în acest an, faţă de 730 milioane anul trecut, Moskalevski intenţionează să investească 50 milioane de dolari în acest an.

Lipsa oricărui progres în privinţa vânzării Roshen pare să afecteze poziţia lui Poroşenko pe plan local. „Preşedintele a fost om de afaceri înainte să devină preşedinte şi a promis să vândă. Ar trebui să fie întrebat de ce nu s-a ţinut de promisiune. Ce este mai important pentru el, electoratul sau activele de business?“, întreabă Yevhen Kebikov, un programator IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO