Business Internaţional

Pretul cerealelor a sarit in aer din cauza stocurilor mici din SUA

07.02.2008, 19:59 19

Pretul graului a atins un nou record pe bursa de marfuri din Chicago in contextul scaderii stocurilor Statelor Unite si ale Canadei din cauza vremii nefavorabile ce a afectat culturile de cereale, scrie Bloomberg. Cresterea pretului la grau a antrenat o serie de scumpiri in randul cerealelor folosite la fabricarea produselor de panificatie.
Canada, numarul doi mondial la productia de cereale dupa Statele Unite, a anuntat ca rezervele sale au scazut cu o treime in urma vremii nefavorabile din ultimele luni.
Rezervele de grau ale Statelor Unite din aceasta primavara nu vor depasi 88 de milioane de buseli (2,3 mil. tone) la sfarsitul lunii mai, in scadere cu 25% fata de anul trecut, conform estimarilor guvernamentale.
Majorarea preturilor la cereale ar putea duce la o crestere a costurilor de productie a unor companii ca General Mills sau Kellogg, cei mai mari producatori de produse alimentare din SUA. De asemenea, exista riscul ca nivelul inflatiei sa creasca, ceea ce ar ingreuna eforturile bancilor centrale de a opri recesiunea prin reducerea dobanzilor. "Preturile la grau continua sa creasca dramatic", a declarat Simon Roberts, director in cadrul Australia and New Zeeland Banking Group (ANZ).
Cotatiile contractelor futures de la bursa de marfuri din Chicago sunt un barometru international al evolutiei pietei cerealelor. Acestea au crescut in ultimele trei zile cu suma maxima admisa de 30 de centi pe zi. Contractele scadente in luna martie a fost cotate la 10,33 dolari/busel (27,2 kilograme) cu 3% mai mult decat in sedinta precedenta. Anul trecut, pretul contractelor futures pe grau s-a dublat, iar in Minneapolis, unde se tranzactioneaza recoltele de primavara, s-a triplat.
"Recoltele slabe din Canada au fortat cumparatorii de grau sa caute furnizori alternativi din Statele Unite, ceea ce a dus la o micsorare a stocurilor din America", a declarat Kenji Kobayashi, analist la Kanetsu Asset Management din Tokio.
Pretul graului a crescut cu 17% anul acesta, depasind cresterea de pret a petrolului si cuprului, deoarece preturile bunurilor industriale au fost afectate de temerile cu privire la scaderea cererii din cauza incetinirii economiilor.
"Cererea din Statele Unite nu este afectata de incetinirea economiei, deoarece cerealele sunt o materie prima", a declarat Nobuyuki Chino, presedintele companiei japoneze de comert cu cereale Unipac Grain.
Preturile la porumb si soia au crescut si ele, atingand cifre record in ultimele zile. Tranzactiile cu soia scadente in martie au castigat 17 centi, adica 1,3%, tranzactionandu-se la pretul de 13,40 dolari/busel la Chicago si 13,34 dolari/busel la Tokio.
Pretul semintelor de floarea-soarelui a atins suma record de 13,415 dolari/busel la 14 ianuarie. Contractele cu porumb scadent in martie au castigat inca 6,75 centi, adica 1,3%, tranzactionandu-se la 5,135 dolari/ busel.
Rezervele globale de grau, indiferent de sortiment, vor scadea la 110,9 milioane de tone la finalul anului fiscal, pe 31 mai, aceasta fiind cea mai mica valoare din ultimii 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO