Business Internaţional

Pretul ramanerii in afara zonei euro va deveni tot mai greu de suportat

01.08.2000, 00:00 13



Marea Britanie isi va sacrifica succesul economic actual, sfarsind prin a-si pierde influenta pe plan international daca nu adopta moneda unica europeana, avertizeaza Chris Patten, comisarul Uniunii Europene pentru afaceri externe.

Fostul presedinte al Partidului Conservator considera ca guvernul lui Tony Blair nu ar trebui sa incerce sa puna surdina dezbaterii pe tema aderarii la euro "sperand ca astfel nu vor fi acuzati in campania electorala de o atitudine mai pro-europeana decat conservatorii".

Patten sustine ca Marea Britanie ar putea ajunge in aceeasi situatie cu tari ca Norvegia si Elvetia", ale caror economii sunt nevoite sa se supuna unor reguli create de organizatii din care nu fac parte.

"Presupune o intelegere cel putin curioasa a ideii de suveranitate faptul ca, in schimbul pastrarii independentei Bancii Angliei de a stabili nivelul dobazilor pe teritoriul Marii Britanii, economia trebuie sa plateasca pretul cerut de adaptarea la efectele politicilor macroeconomice adoptate de tarile din zona euro", a declarat comisarul UE pentru afaceri externe.

Chris Patten apreciaza ca, prin ramanerea in afara Uniunii Monetare, Marea Britanie pierde sansa de a contribui la "construirea viitorului Europei", asa cum acesta a fost creionat de ministrul german de finante Joschka Fischer si de presedintele Frantei, Jacques Chirac.

Influenta Londrei in Europa ar fi mult mai mare in urma adoptarii monedei unice, sustine Patten. "Astazi inca suntem ascultati in Uniunea Europeana. Intrebarea este daca vocea Marii Britanii se va mai auzi la fel de clar si peste trei-patru ani, in conditiile mentinerii izolationismului in problema euro", a spus Patten.

Mai mult de sapte britanici din zece se declara impotriva intrarii Marii Britanii in zona euro, potrivit unui sondaj recent.

72% dintre persoanele intervievate doresc pastrarea lirei sterline ca moneda nationala, 20% sunt gata sa renunte la moneda britanica si numai 3% sustin politica de tergiversare dusa de guvernul Blair in privinta aderarii la euro Restul de 5% se declara indecisi.

Guvernul lui Tony Blair, in cadrul caruia se manifesta o serie de disensiuni pe aceasta tema, are o atitudine prudent-favorabila monedei euro. Decizia oficiala urmeaza sa fie luata in functie de cinci criterii economice si, in cazul in care s-ar opta pentru intrarea in Uniunea Monetara, hotararea ar urma sa fie supusa unui referendum.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO