Business Internaţional

Prima veste bună după doi ani de creştere a preţurilor: Inflaţia din zona euro a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, ceea ce înseamnă că BCE nu va mai trebui să majoreze dobânzile

Prima veste bună după doi ani de creştere a...

Autor: Valeriu Dănilă

29.09.2023, 12:35 3481

Inflaţia din zona euro atinge cel mai scăzut nivel din octombrie 2021, scăzând la 4,3% în septembrie, scrie CNBC. Scăderea este semnificativă faţă de luna august, când inflaţia înregistrată a fost de 5,2%.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile energiei, alimentelor, băuturilor alcoolice şi tutunului, a atins 4,5% în septembrie faţă de 5,3% în august.

Noile date vin după ce Banca Centrală Europeană a decis majorarea dobânzilor la 4% în luna septembrie. Decizia a fost descrisă ca fiind una „conciliatoare” deoarece deoarece BCE a transmis că dobânzile sunt acum suficient de ridicate pentru calma inflaţia pe termen mediu.

Cele mai recente prognoze macroeconomice ale BCE arată că inflaţia medie pentru zona euro va fi 5,6% în acest an, 3,2% în 2024 şi 2,1% în 2025.

Previziunea pentru creşterea economică se situează la 0,7% în acest an, 1% anul viitor, şi 1,5% peste 2 ani.

Cu toate acestea, guvernatorul băncii centrale franceze Villeroy de Galhau a explicat pentru CNBC că este „prematur” să anticipăm scăderea dobânzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO