Business Internaţional

Primii trei asiguratori din Germania vor acapara jumatate din piata

22.11.2004, 00:00 104



Primele trei mari grupuri de asigurari din Germania isi vor extinde cota de piata de la o treime pana la 50% din piata in urmatorii doi sau trei ani, estimeaza banca Goldman Sachs citata de Financial Times.



Dirk Popielas, directorul diviziei de pensii si asigurari la subsidiara Goldman din Frankfurt, spune ca Allianz, Ergo - subsidiara Munich Re - si italienii de la Generali vor beneficia puternic de sentimentul de ingrijorare al clientilor cu privirea la slabirea asiguratorilor din piata.



Germania are aproape 120 de companii de asigurare, dar cele mai multe sunt de dimensiuni mici si actioneaza pe plan local. Multe dintre acestea au fost lovite puternic prin slabirea pietei de capital. Pana acum doar una singura, Mannheimer Leben, a intrat in faliment. Dar analistii estimeaza din ce in ce mai multe fuziuni si inchideri odata ce clientii se vor orienta mai mult spre companiile cele mai mari de asigurari.



Piata se va schimba dramatic la sfarsitul acestui an, atunci cand politele de asigurari de viata isi vor pierde rolul important pe care l-a avut in strategia investitiilor publice, datorita reducerii scutirii de impozit pe castiguri de la 100%, la 50%.



Analistii financiari se asteapta ca principala schimbare a increderii sa se produca in sectorul de pensii, un sector unde Allianz domina puternic. Grupul atrage peste 50% din afacerile noi care apar in zona.



Popielas sustine ca asiguratorii si-au redus prea mult ponderea investitiilor in actiuni in ultimii patru ani, dupa ce pietele de capital au inceput sa piarda. Momentan aceasta pondere a ajuns la 8-9%, spune el.



"Acest procentaj nu este suficient", afirma el. "Rata sumelor investite in actiuni ar trebui sa se situeze undeva intre 12 si 15%", a incheiat el.



Pe de alte parte, unele dintre cele mai mari companii din Germania, printre care Allianz, Altana, BASF, Bayer, DaimlerChrysler, Deutsche Bank, E.On, si-au exprimat frustrarea cu privire la costurile exorbitante pentru listarea actiunilor pe bursa din New York, NYSE.



Marile companii germane au apreciat costurile pentru mentinerea listarii actiunilor pe piata americana la o suma cuprinsa intre 30 si 80 mil. euro. Obstacolul birocratic reprezentat de normele legislative Sarbanes-Oxley, introduse in 2002 dupa scandalurile financiare, este cel care dubleaza costurile. Dar, in conformitate cu reglementarile curente ale institutiei de supervizare a pietei de capital americane, chiar daca o companie ar lua decizia de delistare, ele sunt totusi obligate sa suporte cheltuielile mari impuse de institutie si de legea Sarbanes-Oxley, daca printre actionarii companiei se afla mai mult de 300 de investitori americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO